Біолог із Принстонського університету Шейн Кемпбел-Стейтон полюбляє переглядати ютюб після роботи. Одного разу о третій ночі він побачив відео, яке змінило його життя. У ньому розповідалось про дивний тренд серед слоних мозамбікського Національного парку Горонгоза: відсутність бивнів.

Це вкрай незвичайно. У дикій природі не більше 2% слоних живуть без бивнів, а ось у парку Горонгоза таких було помітно більше. Кемпбел-Стейтон звернувся до колег за поясненням, однак ніхто не розумів, у чому причина таких незвичайних змін. Роберт Прінгл, біолог, що вивчає слонів, запросив Шейна, який все життя вивчав ящірок, до Горонгози, щоб разом розібратись у ситуації.

Вже за сім місяців Кемпбел-Стейтон літав над Горонгозою у вертольоті, рахуючи місцевих слонів. Порівнюючи дані про сучасну популяцію з даними 70-80 років минулого століття, Прінгл і Кемпбел-Стейтон виявили, що частка слоних без бивнів зросла з високого показника у 18% в кінці 70-х аж до 33% 2004 року. Про це пише Business Insider.

Жертви громадянської війни

1976-го у Мозамбіку розпочалась громадянська війна. На жаль, у ній слонам протистояли як комуністи, так і капіталісти. Солдати з обох боків нищили слонів й продавали їхні бивні, щоб фінансувати військові кампанії та закуповувати зброю.

До 1992-го кількість слонів у Горонгозі зменшилась на 90%, як порівняти з довоєнними часами.

Слонихи без бивнів мали більші шанси на виживання. У деякі періоди їхня кількість сягала половини від загальної кількості самиць. Тож, за словами науковців, слонихи отримали потужну еволюційну перевагу.

Вбивчий ген

На відміну від слоних, слонів без бивнів майже не буває. Науковці припустили, що річ у генах, і не помилися. Ген, що відповідає за відсутність бивнів, називається AMELX і є вкрай рідкісним. Його особливість ще й у тому, що він передається лише від матерів до дітей.

Найцікавіше те, що AMELX присутній і у людей. У жінок він викликає крихкість зубів і зменшує їх зріст. Однак якщо він передасться дітям чоловічої статі, вони швидко помирають.

Автори припускають, що те ж саме стосується й африканських слонів. Мутований ген передається від матері до дочки та проявляється лише у відсутності бивнів. А от слони, які успадковують цей ген, помирають.

Важливість бивнів для екосистеми

Бивні – багатоцільовий інструмент для знімання кори з повалених дерев, викопування корінців чи пошуку води під землею. На відновлення від шкоди, завданої слонам і саванам, може знадобитися до ста років. При цьому громадянська війна, протягом якої відбувались злочини, тривала порівняно небагато – шістнадцять років

Шейн Кемпбелл-Стейтон

Своїми бивнями слони валять дерева, що створює простір для багатьох саванних рослин. Це, своєю чергою, дає можливість прогодуватися іншим видам. Тож еволюційна втрата здавалося б незначного інструмента може вплинути на всю екосистему Африки.

Також читайте

Коменти