Комп’ютерні ігри часто звинувачують у тому, що вони роблять нас жорстокими. Навряд чи ви знайдете хоч один випадок шкільної стрільби у Штатах, який б не пов’язували з ними. На ігри вказував колишній Президент США Дональд Трамп. А у сусідній (на жаль) Росії навіть порахували скільки часу провів у Counter Strike шкільний стрілець із Казані.

Відеоігри почали звинувачувати у підлітковій жорстокості після стрільби у школі “Колумбайн”. Тоді виявилось, що обидва стрільці полюбляли грати у стрілялку Doom.

Відсутність надійних досліджень на цю тему лише підігрівала думки противників та прихильників заборони жорстоких відеоігор. Британська дослідниця Аґне Сюзіделайт вирішила виправити прогалину в наукових знаннях. Вона працює старшим викладачем на економічному факультеті Лондонського університету.

Сюзіделайт досліджувала вплив жорстоких відеоігор на два типи насильницької поведінки: агресію проти інших людей і руйнування речей / чужої власності. Об’єктом дослідження стали молоді американські хлопці віком від восьми до вісімнадцяти років, тобто група яка найімовірніше гратиме у жорстокі відеоігри.

Але все ж таки діти стають жорстокішими

Дослідниця виявила, що хлопці не хочуть постріляти в однокласників після того, як постріляють у CS. Підлітки-геймери ходять до школи та спілкуються з іншими як завжди, навіть коли вдосталь награються. З іншого боку, чимало батьків розповідали, що діти частіше пошкоджують речі після того, як зіграли у жорстокі відеоігри.

Таким чином Сюзіделайт встановила, що ігри справді збурюють чутливу психіку, однак не до такого рівня, щоб взяти автомат і піти до школи. На її думку, важливу роль відіграє де саме підлітки грають у комп’ютерні ігри. Дім – місце з обмеженими можливостями для насилля і сам собою має здатність поглинати його.

Крім цього, декілька років тому австралійські вчені встановили, що люди, які грають у жорстокі відеоігри, спокійніше реагують на неприємні зображення, що допомагає їм у реальному житті. З іншого боку, реакція геймерів на звичніші нам зображення ніяк не змінилась під впливом ігор.

Також читайте:

Коменти