NASA запустила супутник, що збиватиме астероїди, німецький регіон планує перейти на open-source, ЄС може заборонити майнінг криптовалют, готується до виходу нова версія Winamp.

Про це та інше у новому випуску Технокасту, у прямому етері Денис Смаковський та Назар Токар.

🤝 Подяка

🔗 Посилання з відео

  • Електричний літак Rolls-Royce побив рекорд максимальної швидкості із 600 км/год. Літак “Дух іновацій” авіакомпанії Rolls Royce пролетів на цій швидкості 3 хвилини й побив попередній рекорд у 300 км/год, що належав Siemens Extra 330LE. Літак має мотор на 750 В та батарею на 400 кВ. Виробник заявив, що це найбільш потужний акумулятор, коли-небудь зібраний в аерокосмічній галузі.
  • NASA шукає ідеї для створення ядерного реактора на Місяці. Реактор має бути побудований на Землі і потім доставлений на супутник. Це має бути невеликий реактор на урановому паливі, що має давати від 40 кВт/год протягом 10 років. Розміри – до 6х4 м, вага до 6 тонн.
  • NASA запустила місію Dart (Double Asteroid Redirection Test), першу в історії місію зі зміни траекторії астероїдів. Це тестова місія, що має перехопити свою ціль у вересні 2022 року. Поруч із кораблем летить невеликий супутник LICIACube, створений італійським космічним агентством, він спостерігатиме за зіткненням, що станеться за 11 млн км від Землі. Проблеми чекають на подвійний астероїд Дідімос і Діморфос, розміром 160 м. Зіткнення відбудеться на швидкості 6,6 км на сек. Найближчі 100 років Землі не загрожують астероїди розміром від 1 км, погана новина в тому, що поки що ми відкрили лише 40% астероїдів у навколишньому космосі. Ще гірша новина у тому, що астероїд розміром 140 м все одно може завдати суттєвого руйнування.
  • Німецький регіон Шлезвіг-Гольштейн з населенням 3 млн, планує повністю перейти на ПЗ із відкритим кодом. Там уже відмовилися від Windows, Microsoft Office, Zoom, замінивши їх Lixnux, LibreOffice, OnlyOffice та Jitzi. До кінця 2026 року 25 тис. урядових ПК будуть повністю переведені на відкрите ПЗ. Уряд уже тестує це ПЗ та поступово переходить з 2019 року. Раніше Мюнхен також заявляв про подібні плани, але 2017 року повернувся до використання Office.
  • Winamp готує перезапуск, майже готова нова бета-версія. Це колись найпопулярніший mp3-плеєр. Його створили 1997 року Джастін Френкел та Дмитро Болдирєв, 1999 року компанію Nullsoft, власника плеєра, продали AOL за $80 млн. Остання версія вийшла 2013 року.
  • Що таке біткойн-місто у Сальвадорі?
  • Шведські регулятори пропонують заборонити майнінг біткойну, щоб зменшити вплив на екологію. Протягом останніх років в ЄС різко зросло споживання електроенергії, за квітень-серпень цього року споживання електрики на майнінг у північній Європі вирослоу кілька разів, зараз споживання дорівнює 200 тис. домоволодінь. На тій же енергії, що потрібна для майнінгу одного біткойна, середній електромобіль може проїхати 1,8 млн км, 44 рази об’їхавши екватор.
  • Tesla більше не буде анонімізувати відеозапис ДТП із повним самокеруванням.
  • Facebook попроив поліцейське управління Лос Анжелеса перестати створювати фейкові акаунти, щоби стежити за людьми. Управління співпрацює з компанією, що через фейсбук стежить за людьми, знаходячи дані про злочини. Це заважає фейсбуку “створити безпечне середовище, де люди можуть довіряти одне одному”.
  • Цей сайт створили як жарт, де начебто можна замовити вбивцю. Жінка заповнила форму, попросивши за $5000 розібратися з колишнім чоловіком, тепер їй загрожує від 7 років. Вона зустрілася з працівником сайту, який був поліцейським. Інший замовник попросив прибрати свою колишню дівчину, її мати та вітчима, а також вкрасти її дитину, щоб він міг “почати нове життя з іншою”. За 16 років роботи сайту на пошту адміна прийшло 300 запитів.

Коменти