В Україні найдешевший на планеті інтернет, створено штучне паливо, що не дає шкідливих викидів, РФ та КНР постійно атакують супутники США, а Фейсбук дозволяє антивакс-рекламу. Про це та багато іншого розкажемо у новому випуску Технокасту, щотижневого подкасту про технології.

В гостях – біохіміки Михайло Артамонов та Юлія Петрова з Національного інституту здоров’я США, що розкажуть про штам Омікрон. У ефірі Денис Смаковський та Назар Токар.

🤝 Подяка

🔗 Посилання з відео

  • В Україні найдешевший на планеті інтернет, середня щомісячна ціна – 160 грн.
  • Найдешевший інтернет на планеті: Україна, Росія, Румунія, Молдова та Індія. Найдорожчий: Ефіопія, ОАЕ, Катар, Зімбабве, Оман.
  • Британські ВПС разом із Formula 1 розробили штучне паливо для літаків, що не дає жодних шкідливих викидів. Паливо UL91 – це водень, що видобувається з води та вуглецю. Вуглець видобувається з атмосферного CO2.
  • Росія та Китай щодня атакують американські супутники лазерами, намагаються блокувати їхній сигнал та проводять кібератаки.
  • У Британії пацієнту вперше було вживлено штучне око, надруковане на 3D-принтері. 47-літньому чоловіку замінили ліве око, воно на вигляд майєе як звичайне. Пацієнт із 20 років жив із одним оком. Моделювання на 3D-принтері пришвидшує розробку ока з 6 до 2-3 тижнів.
  • Менше 1% користувачів перейшли на Windows 11. Пройшов місяць після виходу нової версії, але лише 0,21% ПК перейшло на неї. Навіть Win XP, який вийшов 2001 року, має 3,62% користувачів. Причина: високі вимоги до ПК.
  • Перший електричний самохідний контейнерний корабель спустили на воду в Осло. Він має замінити 40 тис. поїздок дизельних вантажних автомобілів. Один такий корабель дозволить зменшити викиди на 1000 тонн СО2 на рік. Перший рейс мав довжину 60 км. Корабель може перевозити 3200 тонн вантажу.
  • У Кореї будуть використовувати VR, щоб визначати, чи можуть люди похилого віку продовжувати водити авто. Програма для людей, старших 65 років, поштуватиме $3 млн. Люди, старші 75 років, повинні будуть кожні три роки перездавати на права. Кількість ДТП, спричинених водіями старшими 65 років, у 1,86 рази більша у порівнянні з водіями, яким близько 30-40. Кількість загиблих у 2,75 вища. Тест оцінить навички водіння та пам’яті, це аналог системи для виявлення деменції.
  • FB дозволив показ реклами, яка порівнювала вакцинацію з Голокостом. Компанія, що рекламує антивакс-футболки, витратила понад $500 тис. протягом року

Коменти