Говоримо про супутник Січ-2-30 і чому зв’язок із ним має проблеми. Які мобільні додатки в топі України та що за дивні сигнали з космосу виявили дослідники. Про це та інше у новому випуску Технокасту.

🔗 Посилання з відео

  • Представник Європарламенту Пол Танг написав, що чиновники проголосували за Закон «Про цифрові послуги», він має заборонити таргетовану рекламу на основі конфіденційної інформації (орієнтація, раса, релігійні переконання тощо). Користувачі мають отримати можливість відмовитися від такох реклами. Має видалятися реклама контрафактних товарів або розпалює ненависть. Порушник буде оштрафований на суму до 6% від прибутку.
  • Intel випустить відеокарту ARC GPU з 512 SKU та 16 Гб відеопам’яті, 256-бітним інтерфейсом. Потенційно ці адаптери схожі на NVIDIA 3070 Ti. Новинка буде для ПК і ноутбуків.
  • Після запуску та первинних налаштувань супутник «Січ-2-30» перебуває у режимі енергозаощадження: повноцінна робота неможлива через «зовнішні чинники, які повлипали на енергетичний баланс». За даними КБ «Південне», не вдається встановити зв’язок із апаратом. Сонячні панелі супутника дивляться не в той бік, тому об’єкт не отримує достатньої енергії для роботи. Висновок: команда зіштовхнулися з труднощами, які можуть привести до дострокової втрати апарату.
  • У нашій галактиці виявлене джерело дивного радіосигналу, який повторюється кожні 18 хвилин. Його виявила команда Міжнародного центру радіоастрономічних досліджень. Цей сигнал не схожий ні на що, з чим вже стикалися дослідники. Сигнал випромінюється протягом 30-60 секунд, після чого замовкає. Дивним є те, що періодичність його появи ідентична: це 18 хвилин і 18 секунд. В момент генерування сигналу об’єкт затьмарює майже всі радіоджерела. Фахівці визначили відстань до об’єкту – приблизно 4 тисячі світлових років, що вважається досить близькою дистанцією. Самі по собі дивні сигнали не є новиною для астрономів, проте до цього вони були ситуаційними та тривали не довше ніж кілька секунд.
  • Робот-хірург STAR вперше самостійно провів лапароскопічну операцію, машина впоралася краще за людину. Операції над людьми роботу ще не довіряють, маніпуляції над тваринами йому вдаються відмінно. STAR провів чотири операції: йому потрібно було зшити дві частини кишківника, що є складним завданням, яке вимагає високої точності та суворого дотримування послідовності дій. Навіть найменший тремор рук може призвести до катастрофічних наслідків для пацієнта. Значно просунутися у цьому напрямі вченим допомогла нова система керування, яка дозволяє машині змінювати план дій в режимі реального часу.
  • Рекорд для Apple: квартальна виручка склала $123,9 млрд. У світі нараховується вже понад 1,8 млрд активних гаджетів виробника. Головними факторами успіху стали продажі Iphone 13, Max, навушників та смарт-годинників, а також реалізація сервісів. Виручка виросла на 11% з минулого кварталу. Валова маржа виробника склала 43,8% (рік тому цей показник знаходився на рівні 39,8%).
  • Рейтинг топ-мобільних додатків в Україні на грудень 2021 року: Telegram обійшов Instagram на 10% (88,5% проти 78,9%), стрімкий ріст популярності додатку «Дія», її аудиторія склала 73,9% за рік цей показник виріс удвічі. Покриття Facebook Messenger – 74,4%. За рік охоплення Google Pay виросло з 32% до 53%. Фахівці пов’язують цей ріст з нещодавнім розширенням платіжної системи.

Коменти