Дія повідомляє про нові кредити, Facebook вперше втрачає аудиторію, а штучний інтелект пише код як середній програміст. Про це та інше 40-му новому випуску Технокасту.

🔗 Посилання з відео

  • У Meta повідомили про перше в історії скорочення аудиторії Facebook, найбільше падіння сталося в Північній Америці, де компанія отримує основні прибутки. Ринкова капіталізація Мети знизилася на $200 млрд. У США та Канаді Фейсбук втратив 1 млн активних щоденних користувачів. Це пов’язують із відтоком молоді з соцмережі й новими правилами щодо конфіденційності Apple. Компанія обмежила доступ додатків до унікального ідентифікатора пристроїв (The Identifier for Advertisers, IDFA). Тепер, щоб отримати інформацію для таргетованої реклами, додатки мають надіслати запит користувачеві. Facebook старався завадити цим змінам, організувавши інформаційну кампанію в New York Times, Washington Post і Wall Street Journal
  • Мінцифра оприлюднила результати роботи системи сповіщення про взяті кредити в додатку «Дія». За місяць додаток розіслав 3,3 млн сповіщень, було попереджено 700 випадків шахрайства, перервано видачу 20 незаконних позик.
  • Робот-програміст DeepMind з системою AlphaCode на базі штучного інтелекту пише код на рівні середнього програміста. Робот взяв участь у конкурсі з програмування Codeforces, обійшовши 54% учасників. Машина продемонструвала навички кодування, логіки, знання алгоритмів та частково критичного мислення.
  • Starlink Premium – покращена пропозиція супутникового інтернету від SpaceX. Користувачі отримають швидкість у 500 мб/сек і затримку 20-40 мс за $500 на місяць. Обладнання коштуватиме $2500. Вартість послуги здається високою, але вона націлена на невеликі офіси, магазини та аналогічні об’єкти. Стандартний пакет коштує $99 на місяць, гарантуючи швидкість 50-250 мб/сек.
  • Американські військові зайнялися розробкою компактного атомного годинника Robust Optical Clock Network. Точність годинника – на рівні однієї трильйонної секунди, це фантастичний рівень, який має полегшити життя військовим, яким потрібна така синхронізація. Годинник мають встановлювати у військові літаки, бойові кораблі, на військових базах. Такі гаджети (але не компактні) використовують мікрохвильові атомні переходи. Їх погрішність – 1 секунда за 31,71 млн років. Щоб покращити механізм, мікрохвильовий промінь було замінено на промінь світла. Якби такий годинник запустили в момент виникнення Всесвіту (13 млрд років тому), він би й досі не збився ні на секунду. Тепер залишилося «упакувати» дану технологію в компактний корпус.
  • Федеральна торгова комісія США взялася за угоду Microsoft-Activision Blizzard. 18 січня Microsoft оголосила про купівлю студії Activision Blizzard за $68,7 млрд, угоду мають завершити в червні 2023 року. У ФТК США запідозрили, що угода може нашкодити конкурентам. Угода може зірватися, а Microsoft може отримати штраф у $3 млрд.
  • У Массачусетському технологічному інституті розробили хірургічну клейку стрічку для внутрішніх органів. Вона буде використовуватися для закріплення швів і усунення розривів, наприклад, у шлунково-кишковому тракті. Це пластичний матеріал: з одного боку він клейкий, з іншого – гладкий. Дослідження показали, що стірчяка склеюється за кілька секунд і тримається понад місяць. Роботі органів вона не заважає, вільно стискається та розтягується. Стрічку не потрібно діставати, вона сама розчиняється.
  • Гра Словко

Коменти