Starlink втратив 40 супутників, в США запускають вантажні електропотяги. Як працюють повністю анонімний ноутбук, смартфон, модем та месенджер, про це говоримо із розробником, у гостях – Юрій Мелащенко, експерт із кібербезпеки, засновник стартапу SSG, експерт із кібербезпеки, радник заступника міністра оборони, екс-радник секретаря РНБО та глави Держспецзв’язку з питань кібербезпеки.

За підтримки Developers Shore

🔗 Посилання з відео

  • iOS 15 має баг, що дозволяє Siri записувати розмови користувача і без дозволу надсилати їх до Apple, це функція «Improve Siri & Dictation». В Apple визнали проблему та виправили її у iOS 15.2.
  • Starlink втратили ~40 супутників через геомагнітний шторм. Він викликав нагрівання атмосфери та збільшення її щільності, внаслідок атмосферний супротив виріс на 50%. Компанія увімкнула безпечний режим, повернувши супутники боком, нівелювавши супротив. Вийти з цього режиму супутники не змогли і не досягли потрібної орбіти. 40 супутників увійдуть до атмосфери, де повністю згорять.
  • Intel затримує випуск власних відеокарт, запланованих ще на кінець 2021 року і далі перенесених на перший квартал 2022. Причини: проблеми з драйверами, бажання Intel накопичити запаси відеокарт, щоби не формувати дефіцит.
  • ASUS представив на українському ринку ігровий планшет за 60 тис. грн. Виробник називає модель ROG Flow Z13 найбільш потужним серед сучасних ігрових планшетів. Він має 14-ядерний процесор CPU Intel Core i9-12900H, дискретну графіку GPU NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti та пам’ять LPDDR5 5200 МГц, важить 1,1 кг. Модель має два варіанти екрану: 4K, 60 Гц із покриттям 85% колірного простору DCI-P3 або ж Full HD, 120 Гц із покриттям 100% sRGB.
  • Kia та Hyundai відкликали 485 тис. автомобілів у США через ризик самозаймання. Власників закликали паркувати авто подалі від житла та іншого транспорту. Машини можуть загорятися без зовнішнього впливу, навіть якщо двигун заглушено. Виявлено щонайменше 3 випадки. Причина – забруднення модуля контролера антиблокувальної системи гальм, що призводить до замикання. Відкликаються автомобілі: Hyundai – Santa Fe Sport 2017-2018 років випуску, Santa Fe XL 2019, Tucson 2014-2015; у KIA – K900 2016-2018, Sportage 2014-2016.
  • Американська компанія Union Pacific Railroad купує 20 акумуляторних вантажних локомотивів за $100 млн. 2021 року такий локомотив на батарейках перевозив вантаж у 200 тонн. Це дозволяє економити 11% палива та генерувати на 30% менше викидів у атмосферу. Місткість акумулятора – до 7 мВт-годин, як у сотні Tesla Model 3. 2021 року виробник побудував першу зарядну станцію потужністю 400 кВт.
  • 2021 року 22% італійців перестали користуватися соцмережами. Три основні причини: втома від контенту (35%), фейкові новини (25%) і хвилювання через приватність (21%).
  • На Росії закінчився, що тривав два роки, там засудили підлітків, що планували підірвати віртуальну будівлю ФСБ у грі Minecraft. Один із них отримав 5 років колонії, двоє інших отримали умовні терміни, бо співпрацювали зі слідством. Звинувачення висувалися за статтею про «навчання терористичній діяльності». Реальний термін винесла Виїзна колегія Східного військового суду, він також отримав штраф у 30 тис. рублів. Засуджений раніше був затриманий за розповсюдження листівок на підтримку Азата Міфтахова, студента, затриманого за спробу підпалити офіс «Єдиної Росії».
  • Франція визнала Google Analytics таким, що порушує закон. Місяць тому до такого ж висновку дійшли в Австрії. Дані, що збирає аналітика для маркетингу, передаються на зберігання та аналіз до США, і європейці не можуть бути певними, що ці дані не будуть доступними ФБР. Google не гарантує, що захищає ці дані.

Коменти