Гру Словко продали, в Україні легалізували криптоактиви, Facebook втратив $500 млрд, Geely випустить найдешевший електрокар на ринку.

🔗 Посилання з відео

  • В Україні легалізували віртуальні активи. Ринок регулюватиме Національна комісія з цінних паперів, фондового ринку та Національного банку. Криптокомпанії зможуть працювати легально, а учасники ринку отримають правовий захист інтересів. 2021 року такий закон вже прийняли, але Зеленський ветував його.
  • Згідно зі звітом Chainalysis, обсяг «брудних» криптовактивів 2021 року сягнув $11 млрд, у 2020 – $3 млрд, виріс на 400% за рік. На вкрадені гроші припало 93% від усієї суми (9,8 млрд). Далі йдуть рахунки, які мають стосунок до даркнету – $448 млн, шахрайство – $192 млн.
  • Хакер Джей Фрімен виявив у блокчейні Ethereum баг, що дозволяв би безконтрольно створювати нові токени ETH. Він передав ці дані до команди розробників Optimism, за що вони виплатили йому $2 млн. Функція SELFDESTRUCT повертає крипту тому, хто її відправив, але зберігала записи у блокчейні.
  • Голова AMD вважає, що дефіцит мікросхем поки буде продовжуватися. Можливо, зниження дефіциту буде 2023 року. 2021 року в порівнянні з 2019 попит на чіпи виріс на 17%, запас продукції знизився з 40 днів до 5.
  • Facebook втратив $500 млрд, коли змінив назву на Meta, і тепер компанія не входить до десятки найдорожчих компаній планети.
  • Антимонопольний регулятор Нідерландів оштрафував Apple: розробники ПЗ для знайомств у App Store повинні використовувати єдину платіжну систему. Щоб змінити метод оплати, розробник має завантажити новий додаток. Регулятор дав Apple 2 місяці на виправлення ситуації, які вже минули. Тепер щотижня компанія виплачує $5 млн штрафу, максимальний штраф – $50 млн. Судячи з відсутності реакції виробника, Apple вирішили виплатити штраф, а не змінювати політику.
  • Geely випустить електрокар до $10 тис., найдешевший на ринку. Компактний кросовер з запасом ходу 300 км. Його представлять у квітні на автосалоні в Пекіні. Авто зроблено на платформі електрокара Geely Geometry EX3. Автомобіль матиме двигун на 82 к.с. та макс. швидкість 121 км/год.
  • Toyota патентує систему імітації механічної коробки передач для електрокарів. Виявляється, є поціновувачі «механіки», які не сприймають автоматичну коробку. Більшість серійних електрокарів не мають жодної трансмісії. Псевдоперемикач та псевдозчеплення дозволять краще регулювати крутний момент електродвигуна. Третя педаль буде оснащена генератором: він імітуватиме супротив та навіть вібруватиме. Важіль також буде «поводити» себе максимально правдоподібно.
  • Виробник біонічних очей Second Sight 2019 року припинив випуск продукції, компанію купує біофармацевтична фірма Precision Medical. Жоден із керівників Second Sight не увійде до нової команди. Користувачі біонічних очей заявили про проблеми з пристроями, їхня підтримка закінчилася 2 роки тому. Новий керівник компанії заявив, що постарається зробити все правильно з етичної точки зору.
  • Першу партію зі 154 мотоциклів Brabus 1300 R розкупили за 2 хв. Ціна одного 39,5 тис. євро. Половина мотоциклів будуть чорного, друга половина – червоного кольору. Мотоцикл має двигун на 180 к.с., розганяється до сотні за 3,2 сек. Макс. швидкість – 270 км/год.
  • В Бельгії затвердили чотириденний тиждень і дозволили працівникам ігнорувати керівництво після робочого часу. Це зроблено для покращення балансу між роботою та особистим життям. Реформа дозволяж працівникам вимагати чотириденного тижня.
  • 2021 року 74% доходів від програм-вимагачів отримали хакери, пов’язані з Росією. Було проаналізовано $400 млн, переданих за розшифровку даних. Які особливості мають російські вимагачі: код програм запобігає пошкодженню файлів, якщо ПК жертви знаходиться в Росії чи СНД. Хакери зазвичай публікують дані російською мовою на російськомовних форумах і пов’язана з Evil Corp, групою кіберзлочинців, яку розшукують США. Ця група отримала ~10% від виплат, тобто майже $40 млн за рік. Один із керівників групи – Ігор Турашев, що працює з офісу в Москва-Сіті.

Коменти