Федеральне управління з інформаційної безпеки Німеччини (BSI) звернулося до користувачів із закликом не використовувати антивірусне програмне забезпечення від російської «Лабораторії Касперського».

Фахівці управління стверджують, що продукти компанії можуть використовуватися для кібершпигунства й хакерських атак.

«Лабораторія Касперського», заснована в 1997 році, є одним із провідних гравців на ринку антивірусних продуктів. Водночас у ЗМІ регулярно з’являються припущення щодо того, що компанія може співпрацювати з російським урядом.

Наразі прямих доказів того, що антивірусні продукти від «Лабораторії Касперського» і справді шпигують за користувачами, немає. Попри це BSI наполегливо радить компаніям змінити постачальника антивірусного ПЗ. Фахівці управління наголошують, що продукти «Лабораторії Касперського» можуть бути використані  кремлівським режимом для успішної ІТ-атаки. Вірогідність цього істотно підвищується, зважаючи на широкі системні дозволи ПЗ й постійне зашифроване з’єднання з серверами виробника.

Ризики, пов’язані з використанням російського антивірусного ПЗ, лишень посилюються на тлі вторгнення Росії в Україну та постійної агресивної риторики Москви проти ЄС, НАТО й Німеччини зокрема, наголошують в управлінні.

Водночас сама «Лабораторія Касперського» називає заяву BSI «політично вмотивованою» й відкидає всі закиди на свою адресу. Представники виробника антивірусного ПЗ наголошують, що “Лабораторія Касперського” є приватною компанією і буцімто не має жодних зв’язків із російським урядом.

Коменти