Дефіцит чипів — ще один можливий наслідок розпочатої Росією війни проти України. Майже половину всіх світових поставок неону для чіпів забезпечують дві українські компанії, які припинили роботу через російське вторгнення.

За інформацією агенції Reuters, від 45% до 54% ​​виробництва неону у світі припалає на компанії «Кріоїн Інжиніринг» та «Інгаз». Йдеться про неон напівпровідникової якості, необхідний для лазерів, що є складовою частиною виробництва чипів. Минулорічний показник світового споживання неону становив майже 540 метричних тонн.

До початку російського вторгнення компанія «Інгаз», штаб-квартира якої розташована в Маріуполі, виробляла від 15 000 до 20 000 кубометрів неону. Головними клієнтами її були компанії з Тайвані, Кореї, Китаю, США і Німеччини. Щодо компанії «Кріоїн», до початку війни вона виробляла від 10 000 до 15 000 кубометрів неону на місяць.

Експерти зазначають, що, якщо війна триватиме ще довго, виробництво чипів опиниться під загрозою. Варто зазначити, що через зростання попиту на електроніку, спричиненого пандемією, чипи вже стали дефіцитом. Нестача чипів спричиниться до вимушеного припинення роботи заводів, які спеціалізуються на виробництві мікросхем. Брак мікросхем, своєю чергою, вплине на виробників мобільних телефонів і інших гаджетів.

Коменти