Міністр економічного розвитку Фінляндії Міка Лінтіля назвав «абсолютно неможливою» видачу ліцензії проекту АЕС «Ханхікві», будівництвом якого займається «Росатом».

Про це урядовець заявив під час дискусії в парламенті, зазначає фінська державна телерадіокомпанія Yle.

Зокрема, депутат парламенту Харрі Харкімо поцікавився в міністра, з якої причини і надалі тривають будівельні роботи навіть попри те, що члени Кабміну неодноразово попереджали, що проєкт Fennovoima не отримає ліцензії. Крім того, в Лінтіля поцікавилися, чи є змога замість російського постачальника реакторів для АЕС почати співробітництво, наприклад, з японцями.

Міністр наголосив, що в ситуації, коли власники майбутньої АЕС порушили всі існуючі правила ядерної енергетики, видача ліцензії є неможливою. Йдеться про захоплення атомних електростанцій на території іноземних держав, пояснив він.

«Коли розглядається питання щодо видачі ліцензії, головним питанням є спільні інтереси суспільства. У ситуації, коли у нас є великий власник, який порушив усі існуючі правила, пов’язані з ядерною енергетикою, та насильно захопив атомну електростанцію в іноземної держави, ліцензію абсолютно неможливо видати», — зазначив Лінтіля.

Раніше ми повідомляли, що через війну в Україні Бельгія передумала відмовлятися від атомної енергетики.

Коменти