Новий Закон, що вносить істотні зміни до КПК в царині процедури санкціонування й проведення слідчих дій, а також тимчасових доступів до документів і речей набув чинності 22 березня 2022 р. Про те, як зміниться відповідно до нього проведення роботи з електронними доказами, в своєму блозі розповідає суддя Вищого антикорупційного суду, д.ю.н., доцент Олексій Кравчук.

Обшук гаджетів

Новий закон № 2137-ІХ запроваджує вервечку важливих змін до КПК. Відтепер обшук телефонів або комп’ютерів урегульовується в межах загальної процедури обшуку житла або іншого володіння особи. Так, слідчий або прокурор мають право деактивувати системи логічного захисту гаджетів особи, якщо вона присутня під час обшуку й  відмовляється зробити це сама.

Крім того, в частині 6 ст. 236 КПК з’явилися два нові абзаци. Якщо під час обшуку будуть виявлені телефони або комп’ютери, щодо яких не надано дозвіл на проведення обшуку, слідчий і прокурор тепер можуть проводити пошук, виявлення та фіксацію комп’ютерних даних, що на них міститься, на місці проведення обшуку.  Також «особи, які володіють інформацією про зміст комп’ютерних даних і особливості функціонування комп’ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку, можуть сповістити про це слідчого, прокурора під час здійснення обшуку, відомості про що вносяться до протоколу обшуку». Інакше кажучи, присутні особи можуть повідомляти пароль доступу до електронних гаджетів, а також сповіщати про те, які документи зберігаються на картах пам’яті, дисках чи у внутрішній пам’яті телефону.

Олексій Кравчук наголошує, що повідомляти подібну інформацію — це саме право, а не обов’язок особи.

Тимчасове вилучення гаджетів

Тимчасове вилучення гаджетів дозволяється в тому випадку, якщо їхній власник обмежує доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, комп’ютерних систем, а також мобільних телефонів. Крім того, гаджет може бути вилучений, якщо для доступу до нього треба подолати систему логічного захисту.

Алгоритм доступу до інформації в гаджетах

Відтепер прокурори й слідчі мають право здійснити пошук, виявлення та фіксацію комп’ютерних даних на комп’ютерах чи мобільних телефонах, якщо є достатні підстави вважати, що інформація на них важлива для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Дозвіл судді тепер для цього не потрібен.

Присутні під час обшуку особи мають право повідомлять паролі до комп’ютера чи телефону. Якщо виникає така потреба, слідчі й прокурори мають право долати системи логічного захисту гаджетів.

Фіксація електронних даних здійснюється шляхом копіювання даних з мобільного телефону або комп’ютера за допомогою фахівця. Ці дані є оригіналами документів за ч. 4 ст. 99 КПК.

Вилучення гаджетів проводиться, якщо вони вказані безпосередньо в ухвалі суду про дозвіл на обшук. Також підставою для вилучення є обмеження власником чи утримувачем доступу до гаджетів чи необхідністю подолання системи логічного захисту. Насамкінець, гаджети вилучаються, якщо потрібно провести їх експертизу.

Арешт на гаджети може накладатися у випадку, якщо потрібна їх експертиза чи через обмеження їхнім власником доступу до них. Також накладення арешту можливо, якщо доступ до гаджетів пов’язаний із подоланням систем логічного захисту.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що Google відмовила в ліцензуванні Android-смартфонів російським брендам.

Коменти