Новий Закон, що вносить істотні зміни до КПК в царині процедури санкціонування й проведення слідчих дій, а також тимчасових доступів до документів і речей, набув чинності 22 березня 2022 р. Про те, як зміниться відповідно до нього проведення негласних слідчих розшукових дій, в своєму блозі розповідає суддя Вищого антикорупційного суду, д.ю.н., доцент Олексій Кравчук.

Зміни щодо НСРД

Згідно зі змінами до ст. 258, 263, 268 КПК, змінено назви негласних слідчих розшукових дій. Зокрема,  «зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж» тепер матиме назву «зняття інформації з електронних комунікаційних мереж». Електронні комунікаційні мережі визначають як комплекс технічних засобів, електронних комунікацій та споруд, призначенням яких є надання електронних комунікаційних послуг.

Нова слідча дія «зняття інформації з електронних комунікаційних мереж» є різновидом втручання у приватне спілкування, яке проводиться без відома осіб, які використовують засоби електронних комунікацій (телекомунікацій) для передавання інформації.

Також НСРД «встановлення місцезнаходження радіоелектронного засобу» тепер має назву «встановлення місцезнаходження радіообладнання (радіоелектронного засобу)». Крім того, за наявності заяви власника, дозвіл слідчого судді на встановлення місцезнаходження радіоелектронного засобу не потрібен.

Зміна щодо зберігання засобів НСРД

Відтепер замість норми щодо зберігання технічних засобів, застосованих під час проведення НСРД, передбачається зберігання носіїв інформації, на яких було зафіксовано відповідні відомості під час НСРД. Ці носії інформації можуть підлягати експертизі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що американський вундеркінд створив бота, який відстежує яхти й літаки російських олігархів

Коменти