Відомості про мільйони користувачів смартфонів можуть знаходитися на російських серверах завдяки шпигунським кодам Yandex. Про це повідомляє Financial Times.

Розроблене російською компанією Yandex програмне забезпечення App Metrica  дає розробникам можливість створювати додатки для операційних систем Apple та Android. Формально це ПЗ має вигляд так званого «набору для розробки софту». Але насправді App Metrica  збирає відомості про користувачів і здатне надсилати його на сервери в РФ.

FT наводить такі дані, спираючись на дослідження Заха Едвардса з неурядової організації Me2B Alliance.

Сама компанія Yandex визнає, що програмне забезпечення  надсилає інформацію про ІР адреси, мережі та пристрої на сервери в Росії та Фінляндії.

За інформацією Financial Times,  з початку російської агресії з’явилося понад 2000 нових додатків, створених із використанням AppMetrica SDK. Деякі з них, зазначають оглядачі видання, схоже, мають на меті збір інформації про українських користувачів. Як приклад Financial Times наводить додаток  Call Ukraine, для надсилання повідомлень. Цей застосунок має доступ до контактів користувача. Водночас електронна пошта розробника є проксі і має адресу [email protected].

Нагадаємо, Mozilla  вилучила можливість використання пошукових систем Yandex Search, Mail.ru і OK.ru у своєму браузері. Причиною цього стали підозри щодо маніпуляцій з пошуковою видачею.

Коменти