Криптовалюта  Bitcoin може зітнутися з серйозними проблемами. Кілька впливових екологічних організацій  ініціювали міжнародну компанію, яка має на меті домогтися скасування майнінга.

За інформацією Bloomberg, початок кампанії «Зміни код, а не клімат» заплановано на квітень. Її ініціаторами є активісти рухів Greenpeace і Environmental Working Group. Мета, якої вони домагатимуться, — перехід біткоїна з моделі  Proof-of-Work (PoW) на Proof-of-Stake (PoS).

Відмінність цих двох моделей в тому, що під час PoS винагороду отримують за зберігання монет (стейкінг), а при PoW нові токени видобуваються шляхом обчислень (майнінг). На думку екоактивістів, майнінг є джерелом серйозної шкоди довкіллю. Вони стверджують, що перехід на PoS сприятиме зниженню енергоспоживання.

Кампанію підтримав творець токена XRP мільярдер Кріс Ларсен. Він уже виділив на кампанію $5 млн. На думку Ларсена, енергоспоживання, пов’язане з крипто валютою, можна зменшити,  якщо змінити її код. Це можна зробити без розгалуження блокчейна (софт-форк) або з відділенням частини спільноти, яка перейде на Proof-of-Stake. Раніше перехід на PoS підтримала спільнота Ethereum.

Як зазначають фахівці, ініціатива досягне успіху, якщо отримає підтримку 50 ключових майнерів, криптобірж та основних розробників біткоїну.

Коменти