Цифрова бібліотека «Librarius» 1 квітня повідомила, що відкриває безкоштовний доступ до книжок видавництв «Портал», «Ранок», «АССА», Видавництво Анетти Антоненко, «Літера V», «Віват», а також до книжок українських авторів, виданих «Фабулою».

«З початку повномасштабної війни ми в Librarius не відкривали безкоштовний доступ до книг, бо це було б порушенням контрактних зобов’язань, згідно яких видавець не має права безкоштовно розповсюджувати книжки без письмового погодження з агентом автора. Це здебільшого стосується перекладної літератури, де ці моменти прописані в угоді, — пояснив засновник проєкту, власник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов. — За цей місяць ми не сиділи без роботи, а переговорили з видавцями, агентами і авторами і поступово відкривали безкоштовний доступ до тих книг, де отримали на це люб’язний дозвіл».

У Librarius пояснили, що всі безкоштовні книжки упорядкували в каталоги на головній сторінці застосунку. Доступ до них можна буде отримати до 30 травня. Крім того, представники цифрової бібліотеки не виключають, що каталог безкоштовної літератури може поповнитися новими томами. Наразі тривають перемовини з цього приводу з іншими видавцями та правовласниками.

Крім того, видавництво «Лабораторія» теж планує найближчим часом відкрити певні книжки для безкоштовного читання.

«Маємо пройти юридичну процедуру. Сподіваюсь, що зможемо домовитися і відкрити на час воєнного стану 25-30% портфоліо, але затвердження з правовласниками потребує часу. Ми прекрасно розуміємо, що безкоштовне розповсюдження книжок не додасть галузі монетизації, тому доступ буде обмежено терміном воєнного стану, а по деяких видавцях і меншим. І так, безкоштовний контент буде доступний українцям по всій планеті», — повідомив Мартинов.

Нагадаємо, американська корпорація-розробник комп’ютерних технологій Microsoft вирішила підтримати український бізнес. Відтак компаніям з України американський гігант запропонував безоплатну ліцензію на власні продукти.

Коменти