Британське видання The Times повідомило, що напередодні повномасштабного вторгнення рф в Україну хакери, які працюють на китайський уряд, вчинили кілька кібератак проти військових та енергетичних об’єктів нашої країни. Водночас в СБУ цю інформацію спростовують.

У The Times стверджують, що китайці буцімто координували кібератаки, спрямовані більш ніж на 600 вебресурсів, пов’язаних із Міноборони та іншими органами влади. За словами журналістів, таку інформацію вони буцімто отримали від чиновника СБУ, який поділився з ними «звітом для службового користування». Джерело, за словами видання, побажало зберегти анонімність.

За інформацією таблоїда, китайські хакери докладали максимум зусиль, щоби викрасти і знищити цифрові дані багатьох об’єктів в Україні у період із 20 по 23 лютого. Серед органів, на які були спрямовані кібератаки, буцімто були НБУ, Мінфін, РНБО, Держприкордонслужба, «Укрзалізниця», Держатомрегулювання та інші.

В СБУ матеріал, оприлюднений британцями, вже прокоментували.

«Служба безпеки України не надавала ЗМІ будь-якої офіційної інформації про те, що нібито напередодні повномасштабного вторгнення рф в Україну на наші військові та інші ресурси було проведено кібератаки з Китаю. СБУ не має стосунку до висновків, які оприлюднили журналісти видання The Times. В СБ України наразі немає таких даних і жодне розслідування з цього приводу не ведеться», – зазначив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Нагадаємо, відомості про мільйони користувачів смартфонів можуть знаходитися на російських серверах завдяки шпигунським кодам Yandex.

Коменти