Український культурний фонд запустив інтерактивну «Мапу культурних втрат», яка демонструє  масштаби руйнування окупантами українських пам’яток культури.

Про це заявили в УКФ.

За попередньою інформацією, повномасштабна війна рф проти України спричинилася до знищення чи пошкодження  понад 150 різних пам’яток та об’єктів культури.

Для того, щоби наочно продемонструвати масштаби спричинених країною-агресоркою руйнувань, УКФ запускає «Мапу культурних втрат». У відомстві зазначають, що візуалізація цих воєнних злочинів спростовує заяви керівництва РФ про те, що російська армія буцімто завдає точкових ударів виключно по об’єктах військової інфраструктури.

«Відтепер чи не усі руйнації, які російська армія нанесла культурній спадщині України можна буде переглянути в режимі реального часу. Така візуалізація їхніх злочинів вкотре буде доводити, що Росія – брехлива країна-терорист, яка, всупереч будь-яким міжнародним правилам ведення війни, міжнародним конвенціям, нищить геть усе на своєму шляху. Також маємо надію, що ця карта стане вагомим аргументом під час дискусій з партнерами про виключення РФ з лав різних міжнародних культурних організацій чи об’єднань», — наголосив виконавчий директор УКФ Владислав Берковський.

Долучитися до наповнення мапи може кожен. Фото- й відеодокази знищення росіянами пам’яток культури під час війни проти України пропонують надсилати через спеціальний ресурс, а після підтвердження інформації їх буде відображено на інтерактивній мапі.

Нагадаємо, нова ініціатива Saving Ukrainian Cultural Heritage Online («Збережемо українську культурну спадщину онлайн») має на меті зібрати відомості й створити вебархів сайтів культурних організацій, музеїв, бібліотек і фондів. Про це йдеться на сайті проекту.

Коменти