Російський магазин застосунків RuMarket для Android, який було запущено 15 квітня в рамках «імпортозаміщення», використовує вихідний код каталогу програм F-Droid. Цей код був створений британським програмістом.

З’ясувалося це, коли один з читачів Rozetked декомпілював клієнт RuMarket. Він виявив лінк на репозиторій вихідного коду F-Droid та згадки каталогу у назвах рядків метаданих. Також про використання F-Droid свідчить той факт, що на піддомені офіційного сайту RuMarket є посилання для додавання магазину застосунків до каталогу F-Droid.

Застосунок F-Droid розповсюджується за ліцензією GNU General Public License v3. Ця ліцензія дозволяє модифікацію програми, але вимагає, щоб вихідний код зміненої версії був відкритий для всіх. Водночас ентузіастам-розслідувачам не вдалося знайти відкритий репозиторій RuMarket на майданчиках Github та Gitlab. Посилання на нього відсутні і на сайті, і в застосунку RuMarket.

Магазин застосунків RuMarket створив гендиректор російського підрозділу компанії Gett Анатолій Сморгонський та група IT-підприємців. Туди перемістилися застосунки, видалені з App Store та Google Play через західні санкції. Це, зокрема, застосунки «Альфа-Банку», «Открытие», ВТБ та «Промсвязьбанку», а також платформи мерії Москви.

Нагадаємо, в Україні з’явився застосунок, який допоможе перевірити, чи не є людина диверсантом чи військовим злочинцем.

Коменти