Російські хакери знову активізувалися, однак тепер їхніми мішенями стають прості українці. В месенджерах і соцмережах стрімко збільшується кількість ІПСО проти громадян України.

Про це повідомляють фахівці Держспецзвʼязку.

Зокрема, кіберзлочинці проводять фітингові розсилання, щоби перехопити облікові дані українців. Компанія Meta попереджає про злом акаунтів військових і публічних осіб за допомогою попередньо викрадених за допомогою фішингових розсилань облікових даних. У зламаних акаунтах російські хакери розміщують пропаганду та заклики до українців здаватися.

Українців просять звернути увагу на те, що фішингові розсилання часто спекулюють на патріотичних темах і питанні виплат від держави. Зловмисники активно використовують тему виплат внутрішньо переміщеним особам та українцям, які поїхали до інших країн, у своїх маніпуляціях.

Саме тому так важливо дотримуватися базових правил, які допоможуть убезпечити себе від зазіхань російських зловмисників.

  • Не відкривайте листів від невідомих адресатів.
  • Не переходьте за посиланнями з таких листів та не вводьте на сторінках із посиланнями своїх персональних даних.
  • Увімкніть двофакторну авторизацію в соцмережах і всіх сервісах, які підтримують таку послугу.
  • Не переходьте за посиланнями в жодних підозрілих  повідомленнях, не залишайте номерів вашої картки, телефона тощо.

Отримати фінансову допомогу від держави можна тільки в Дії. Дізнатись інформацію про виплати в інших країнах можна лише в офіційних установах цих країн, наголосили в Держспецзв’язку.

Нагадаємо, Центр Стратегічних комунікацій ЗСУ попереджає користувачів про небезпечного «троянського коня» від російських програмістів. Йдеться про застосунок Zello.

Коменти