Сервіс «Новини» російського «Яндексу» після початку війни зазнає нищівної критики як від теперішніх, так і від колишніх співробітників. Менше з тим, закривати його в компанії не хочуть, бо бояться, що компанію націоналізує російська влада.

Врешті решт компанія «Яндекс» продала свій сервіс «Новини» корпорації VK, очільник якої володимир кирієнко є сином заступника голови адміністрації президента рф сергія кирієнка. Це було зроблено, щоби не закривати сервіс власноруч, як свідчать відомості російських опозиційних розслідувачів.

Так,  новини на головній сторінці сервісу «Новини» підбирають виключно з «білого списку» російських ЗМІ. Його попередньо узгодила адміністрація путіна.

За відомостями російських розслідувачів, невдовзі після початку війни проти України колишній керівник сервісу «Новини» лев гершензон розкритикував той факт, що новини про війну на головну сторінку агрегатора не потрапляють. Після цього деякі зі співробітників «Яндексу» почали казати, що сервіс «Новини» взагалі краще прибрати з головної сторінки. Відтак екс-гендиректорка «Яндексу» олена буніна заявила, що це нічого не змінить, хіба що самого «Яндексу» тоді не буде.

Її позицію потримали керуючий директор тигран худавердян та голова бізнес-групи пошуку, реклами та хмарних технологій андрій стискін. Худавердян пізніше потрапив під санкції ЄС, буніна оголосила про своє звільнення і поїхала до Ізраїлю, а стискін пішов у тримісячну відпустку.

Колишні і теперішні співробітники «Яндексу» нарікають, що побоюються: після закриття «Новин» влада може націоналізувати весь «Яндекс». В адміністрації путіна кажуть, що це цілком реально.

 У нас майже 20 тисяч людей у компанії, більшість закінчили технічний університет, пишуть код та мріють, щоб їх не чіпали. Ніхто не хоче лізти в політику, усі хочуть займатися IT, усі скандали через новини на «морді» (головній сторінці – ред.) дістали вже.

Заяви співробітників «Яндексу»

Нагадаємо, починаючи з 24 лютого, коли кремлівський режим почав повномасштабну війну проти України, понад дві тисячі співробітників «Яндекса» полишили росію.

Також «Яндекс» стикнувся з серйозними фінансовими проблемами. Раніше стало відомо, що «Яндекс» планують розділити на російську і міжнародну компанії.

Окрім того, з’явилася інформація, що материнська компанія російського «Яндекса» Yandex N.V., зареєстрованая у Нідерландах, призупиняє інвестиції до рф та інших країн. Причиною цього стала «геополітична напруженість» і наслідки санкцій проти росії. Також компанія змушена була відкликати свій прогноз на поточний рік.

Також ми повідомляли, що «Яндекс» продає два своїх сервіси компанії VK.

Коменти