9 травня на хвилі загострення явища, яке в Україні вже отримало назву «побєдобєсіє», російські хакери можуть посилити кібератаки на громадян нашої країни.

Про це попереджає Держспецзв’язку у своєму Телеграмі.

Вбивають не тільки кулі та снаряди. Зламаний російськими хакерами смартфон або компʼютер – це також знаряддя вбивства, просто з відтермінованим у часі ефектом. Зазвичай напередодні та під час свят у російських хакерів – загострення. Вони використовують такі періоди для посилення кібератак.

Заява Держспецзв’язку

Варто зауважити, що цього разу об’єктами кібератак можуть стати не лишень критична інфраструктура й сайти держустанов, але й звичайні користувачі. Тому варто убезпечити себе від зазіхань путінських посіпак.

Для цього варто  перевірити в налаштуваннях безпеки свого браузера, чи не були скомпрометовані паролі. Якщо є скомпрометовані, їх треба негайно змінити. Також треба змінити паролі, які система визначила як слабкі.

З комп’ютера треба видалити програми, які були завантажені з російських сайтів чи торентів.

Треба встановити двофакторну аутентифікацію в месенджерах, пошті, інших сервісах, щоб знати, коли хтось намагатиметься зайти в акаунт.

Категорично заборонено відкривати повідомлення від незнайомців, клікати по підозрілих лінках, завантажувати підозрілі файли.

Довіряти як джерелам інформації треба винятково перевіреним ресурсам: офіційним сайтам державних установ, місцевої влади, медіа та їх перевіреним акаунтам у соцмережах (тим, що мають спеціальну позначку синім кольором біля назви акаунта).

В жодному разі не варто відкривати листи про розіграші, виграші, державну допомогу та інші обіцянки чогось безкоштовного.

На усіх гаджетах має бути встановлений антивірус. Його треба регулярно оновлювати.

За можливості слід використовувати фізичні засоби захисту акаунтів – захищені носії з кваліфікованим електронним підписом (КЕП), безпарольну авторизацію тощо. Такі рішення є і в українських розробників.

Варто  перевірити, на яких пристроях працюють ваші акаунти в соцмережах, пошта, месенджер, визначивши це в налаштуваннях безпеки та конфіденційності. Авжеж, все російське ПЗ з усіх гаджетів має бути видалено.

Це не примха, а питання безпеки, адже російські сервіси збирають інформацію про українських користувачів.

Заява Держспецзв’язку

На зовнішній носій слід зробити резервну копію важливої інформації: документів, фотографій тощо. Важливо також зробити резервні копії смартфонів.

Якщо ваш пристрій було зламано хакерами, необхідно терміново повідомити про здійснену кібератаку:

Кіберполіцію – [email protected];

Урядову команду реагування на компʼютерні надзвичайні події CERT-UA – [email protected].

Нагадаємо, перші кібератаки на Україну російські хакери почали проводити ще за рік до повномасштабного вторгнення російських військ. У такий спосіб вони мали закласти підґрунтя для військових операцій агресора, зазначили фахівці компанії Microsoft.

Коменти