Криптовалюти не допоможуть російській федерації «обійти» західні санкції — це пов’язано з тим, що крипторинок є обмеженим, а на біржах застосовуються механізми, які відстежують платежі.

Про це йдеться у звіті рейтингового агентства Moody’s.

Аналітики наголошують на тому, що крипторинок у росії має низьку ліквідність і є обмеженим за розміром. На біржі ліквідність пари рубль/біткоїн становить близько $200000, на позабіржових торгових сервісах — близько $30 млн на день. Водночас російські фінансові інститути щодня проводять міжнародні операції на суму близько $46 млрд. Біля 80% з них проходять у доларах, зазначає Мінфін США.

У Moody’s також відзначили, що криптовалютні майданчики стають прозорішими. Вони зважають на вимоги законодавства щодо відмивання коштів, а також відстежують та блокують обліковки осіб з «чорних списків».

У Moody’s зазначають, що деякі незаконні майданчики, які працювали на російську аудиторію, самі стали об’єктами західних санкцій. Це, зокрема,  даркнет-платформа Hydra Market і криптовалютна біржа Garantex Europe OU, зареєстрована в Естонії — але керована з москви й санкт-петербурга.

Коменти