Велика Британія,  Канада та Євросоюз вважають росію  винною в масивній кібератаці на супутникову мережу в Україні, внаслідок якої в перші години війни сотні модемів виявилися відключеними.

У заяві Ради Європи зазначено, що цифрова атака на мережу Viasat наприкінці лютого відбулася водночас із тим, як російські війська вдерлися на територію України. Блокування інтернету сприяло рашистському вторгненню.

Ця кібератака сталася за годину до неспровокованого та невиправданого вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року, що сприяло військовій агресії. Кібератака мала значний вплив, спричинивши перебої в комунікації та збої в роботі кількох державних органів, бізнесів та комп’ютерів користувачів в Україні, а також зачепила декілька держав-членів ЄС.

Заява Ради Європи

Також  в Раді Європи висловлюють побоювання, що подальші кібератаки рашистів можуть мати негативний вплив не лишень на Україну.

Кібератаки, спрямовані на Україну, зокрема на критично важливу інфраструктуру, можуть перекинутися на інші країни та спричинити системні наслідки, що загрожують безпеці громадян Європи.

Заява Ради Європи

У заяві з посиланням на британський Національний центр кібербезпеки (NCSC) також зазначається про те, що основною метою російської атаки були українські військові, але вона також порушила роботу вітряних електростанцій та користувачів Інтернету в Центральній Європі.

У заяві МЗС Великої Британії також ідеться про «нові дані розвідки Великобританії та США», які припускають, що за кібератакою стоїть росія.

Нагадаємо, США готові викласти $10 млн за відомості про шістьох росіян, яких звинувачують у кібератаках.

Коменти