Російський регулятор «роскомнагляд» вніс організацію Wikimedia Foundation, яка є власницею Вікіпедії, до переліку компаній, які мають відкрити офіс у Росії згідно із законом про «приземлення».

Цей закон передбачає, що іноземні інтернет-компанії із добовою аудиторією понад 500 000 користувачів мають відкрити свої офіси у росії, а також створити електронну форму зворотнього звʼязку з російськими користувачами і завести особистий кабінет на сайті «роскомнагляду». Крім того, на сайті необхідно встановити рекомендований російськими цензорами лічильник відвідуваності.

Також компанії, що потрапили до списку «приземлення», мають обмежувати доступ до інформації, що «порушує російське законодавство».

Невиконання цих вимог може спричинитися до того, що сайт може бути частково або повністю заблоковано. Також вводиться заборона на розповсюдження й розміщення реклами й обов’язкове маркування контенту.

Російські цензори вже не вперше намагаються втручатися в діяльність інтернет-енциклопедії. Так, російська «Вікіпедія» втрапила в немилість у рф через те, що відмовляється видалити статті, в яких ідеться про напад країни-агресора на Україну. Роскомнадзор вимагає видалити інформацію зі статей «Битва за Київ (2022)», «Військові злочини в період вторгнення росії в Україну», «Обстріл лікарні в Маріуполі», «Руйнування Маріупольського театру (2022)» та «Різня в Бучі».

Також російські цензори вимагають оштрафувати ресурс за відмову видаляти статтю «Вторгнення росії в Україну (2022)».

Водночас президент рф володимир путін висловив побажання, щоби в росії з’явилася своя власна, «ідеологічно-правильна» альтернатива «Вікіпедії». Причиною, за словами президента-агресора, є те, що «оригінальною» «Вікіпедією» буцімто «неможливо користуватися».

Коменти