Російський військовий супутник «Космос-2555», прикрашений літерою Z,  яка символізує російське вторгнення в Україну, згорів в атмосфері вранці 18 травня. Запущений він був 29 квітня.

Про сумну долю, що спіткала російський супутник, свідчать дані Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD).

Після запуску супутника російське міноборони відзвітувало, що апарат вийшов на цільову орбіту і з ним вдалося встановити зв’язок. Водночас незалежні спостерігачі повідомляли, що апарат не подає радіосигнали і не утримується на орбіті. Всі спроби росіян скоригувати його траєкторію виявилися марними.

Нові військові супутники оптичного спостереження росія виводить на орбіту, щоби допомогти своїй армії у війні проти України. Але у пристроїв, що вже знаходяться в космосі, завершується термін придатності. Запускати ж нові апарати країна-агресор насилу здатна через введені проти неї санкції.

19 травня міноборони рф відзвітувало про запуск ще одного супутника, який отримав назву «Космос-2556».

Раніше стало відомо, що британська компанія OneWeb розірвала співробітництво з «роскосмосом» і уклала угоду про запуск супутників із американською SpaceX.

Коменти