Компанія Google сповістила кількох російських провайдерів телекомунікаційних послуг про те, що розриває угоди щодо  обслуговування серверів Google Global Cache. Ідеться про скасування угод із фігурантами санкційних списків Сполучених Штатів і Євросоюзу.

Від серверів Google вже відключено «Радиосвязь» (працює під брендом «Фокус лайф»). Листа провайдерові спрямувала Raiden Unlimited Company (ірландська «дочка» Google). В ньому йшлося про те, що сервери буде відключено найближчим часом «у зв’язку зі змінами правової практики».

Таке саме повідомлення отримав провайдер «МФТІ Телеком». У листі від Google зазначалося, що сервери буде відключено, оскільки МФТІ присутній в санкційному списку.

Водночас у компаніях «Ростелеком», «МегаФон» та МТС заявили, що їх не відключали від серверів Google. Ще кілька великих російських провайдерів від коментарів щодо ситуації відмовилися.

Зазначимо, Google встановлює сервери Global Cache, щоби знизити навантаження на магістральні мережі зв’язку і збільшити швидкість доступу користувачів до своїх сервісів. Відтак протягом певного часового проміжку на них зберігається контент, що його запитував користувач. Це дає змогу скоротити час доступу до нього в майбутньому для користувачів певного регіону. Як наслідок, знижуються обсяги транскордонного трафіку й витрати на мережеву інфраструктуру.

Нагадаємо, в​іцепрем’єр-міністр  і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров​ вручив ​віцепрезиденту Google Карану Бхатія «Відзнаку  миру» від України.

Коменти