Терористичні організації «ДНР» та «ЛНР» заявили, що провели «тимчасове блокування» месенджера Viber на окупованому Донбасі.

В «ЛНР» заявили, що це блокування є «відповіддю на почастішання використання сервісу як частини військової інфраструктури ворога з метою отримання даних про геолокацію та місцеперебування нашої критичної військово-громадянської інфраструктури». В незаконних збройних формуваннях стверджують, що буцімто Viber допомагає українським військовим вираховувати об’єкти, по яких наносять удари. Яким саме чином це можливо, бойовики пояснювати не стали.

В «ДНР» запропонували іншу версію.  Там стверджують, що Viber буцімто використовують «для поширення шкідливих програм, на базі яких завдають реальних ударів та розкривають місцезнаходження критичної цивільної та військової інфраструктури».

Водночас у пресслужбі Rakuten Viber повідомляють, шо наразі месенджер продовжує роботу на території України.

Вчора ми дізналися про рішення влади тимчасово окупованих територій України заблокувати Viber на території Донбасу. Ми категорично проти будь-якого блокування нашого сервісу. Це рішення можна сприйняти лише як чергову спробу заборонити джерела правдивої інформації та обмежити безпечне спілкування людей у Viber.

Заява речників Rakuten Viber

У Viber також наголосили, що вільне та безпечне спілкування є основним та життєво важливим правом людини.

Мільйони людей спілкуються зі своїми близькими через Viber. Ми робимо все можливе, щоб і надалі люди могли підтримувати зв‘язок. Все листування у Viber повністю зашифроване за замовчуванням, зараз сервіс працює без перебоїв для всіх наших користувачів.

Заява компанії

Раніше ми повідомляли, що найбільший стільниковий оператор росії МТС оголосив про те, що починає продавати вживані мобільні телефони. Як повідомили речники МТС, смартфони мають «незначні дефекти», які буцімто «не впливають на процес користування».

Коменти