З початком повномасштабної війни українці, як і весь світ, можуть мало про що думати, крім неї. З усім тим, останні місяці в нас багаті на яскраві музичні події. Бум зумовлено, серед іншого, рашистською агресією, адже війна часто дає імпульс для творчості. А оскільки наша нинішня війна  максимально крінжова – то й креатив, котрий зараз б’є ключем, не менш шалений. Тому в даному топі буде мало чого, не пов’язаного з війною. Водночас складно сказати, коли ще це ми видавали такими порціями гумористичного контенту. Звісно, дуже часто – саме чорного гумору. “Щоб не плакать, я сміялась” – ю ноу вот ай мін.

Рубрики про музику в нас не було вже давненько, але зараз точно вистачає, про що писати. Подивимося, що відбулося самого-самого за квітень і травень цього року. Трошки зачепимо своєю увагою і березень.

Калуш Оркестра – Стефанія

Мало який трек може похвалитися аж настільки крутою історією. Скандальний нацвідбір до Євробачення (а коли у нас бувало інакше?), де виступ гурту набрав вдвічі більше голосів глядачів, ніж найближча конкурентка, але все одно програв їй – через недооцінку з боку одного з членів журі. Потім перегляд цих результатів, широкомасштабні срачі в соцмережах та офлайн, погрози всіх усім судами.

Потім саме таки Калуш були оголошені представниками України на пісенному конкурсі й з початком збройного конфлікту відразу стали лідерами у букмекерів.

При чому чим далі, тим з більшим коефіцієнтом на перемогу – аж до якогось геть несамовитого відсотку, що не залишав іншим країнам жодних шансів. Власне, так і сталося – ми очікувано перемогли, і знов – завдяки оцінкам глядачів. Професійні журі сприйняли виступ прохолодно. Крім того, зі сцени в Турині з вуст соліста лунали заклики допомогти людям на Азовсталі та “Слава Україні!” Музикантів, ваті на заздрість, не лише не дискваліфікували (хоча реальна загроза була), але й підтримали всією багатотисячною аудиторією.

Як виявилося, єврофани дуже добре знайомі з гаслом “Героям слава”, вміють кричати його без акценту та знають коли саме це слід робити. Але важливіше, мабуть, що до початку самого Євробачення пісня стала одним з гімнів українського протистояння, набула нових сенсів та великої популярності серед військових. Вони неодноразово зізнавалися у любові треку на перетині фолку та репу. Наступного дня після перемоги на конкурсі Калуш Оркестра презентували ще й сильний кліп.

Не побоюся заявити – таких в нашому шоу-бізі не створювалося вже давно.

Pink Floyd feat. Андрій Хливнюк – Hey Hey Rise Up

Ймовірно, друга за значенням наша культурна перемога в царині музики – фіт Андрія Хливнюка та Pink Floyd. В це досі важко повірити, проте мастодонти прогресив- та психоделічного року, котрі разок вже тусувалися з Бумбоксом на сцені, тепер забажали створити з ним свою версію пісні січових стрільців.

25 лютого Андрій записав акапельно на безлюдній Софійській площі “Ой у лузі червона калина”. Відео зайшло всім, завірусилося й обросло численними обробками, але найвидатніша таки саме ця. Ну бо культові англійці не робили нових пісень вже до греця років, а Хливнюк – лише третій в їхній історії вокаліст-не учасник гурту.

Циферблат – Земля

Як заміксувати в одну купу рок, ейсид-джаз, фолк, театр кабукі, повість Ольги Кобилянської та відео а-ля ретро з побутом жителів українських Карпат? Вам на це дасть відповідь гурт «Циферблат».

Jerry Heil – #Москаль_некрасівий (геть з України)

Любителька як фітів (з тим же таки Калушем, наприклад), так і використання чужої інтелектуальної творчості, при чому зовсім різних жанрів, співачка-постмодерністка з Василькова Яна Шемаєва. В своєму кислотному відео мисткиня поєднала фрагмент ретро-виступу Андрія Данилка в образі провінційної балерини, культовий мульт “Як козаки…”, згадки про Чорнобаївку та Арестовича. Короче, мікс ого-го.

Go_A – Kalyna

Етно-фолк гурт, котрий минулого року підкорив Євробачення – як єврофанів, так і переможців конкурсу італійців – за час повномасштабної війни випустив поки єдиний сингл. Зараз хлопці та дівчина максимально виступають за кордоном, аби якомога більше назбирати коштів для України, а також безперестану нагадувати про те лихо, яке в нас відбувається. Відео на пісню – серед лідерів по переглядах серед їхніх. А під ним – тисячі коментів з усього світу на підтримку нашої держави. Хоча пісня, зрештою, й жодного військового контексту не має.

Probass&Hardi – Козаки йдуть

Дует ді-джеїв з Кременчука вже давно видав композицію, яка зробилася на цей момент їхнім головним хітярою – “Доброго вечора”. В мільйонів українців тема встановлена на телефонах як мелодія виклику і голосом Марка Галаневича вітається й водночас нагадує про нашу національну ідентичність. Відтак, відчуваючи ту важливу роль, яку нині музика відіграє у суспільстві, хлопці продовжили міксувати круті сингли ще – і хотілося б виділити саме цей.

За переосмислення відомих тем, що трохи, ніде правди дітись, припали пилом і давно потребували оновлення, а також загалом за вокальні партії співавторки треку Анни Булат. “Козаки йдуть” у своєму релізі поспіли за тепер вже всім відомими трагічними подіями і, без сумніву, мають всі шанси стати теж культовою історією.

jockii druce – Шо ви браття

Трек-лист

Найбільш контроверсійний учасник цього топу – андеграундний репер, про якого майже ніде немає інфи, вже давно робить чоткі речі, сповнені в першу чергу добірним матом та багатим використанням іронії та навіть самопародії. Просто погляньте на назви його певних доріжок. Але цьому музиці, ким би він не був, точно не можна відмовити ні в смаку, ні в віртуозному використанні як слова, так і багатьох композиторських фішок. Пісня, що стала хітом, вийшла як реакція на потуги рашистів і за дві хвилини часу проводить терапію, роблячи все для підняття бойового духу свого слухача.

Неохайний флоу, максимальна легкість та безліч влучних панчлайнів — пісня швидко завірусилася в соцмережах та вже стає народним хітом

Відгук rap.ua

Коротше, в нас тепер є свій постіронічний Бенксі від музики.

Kyiv Soloists – Пливе кача по Тисисні

І про високе без всяких “але”. Народна пісня, яка стала однією зі знаних арт-емблем Євромайдану, тепер набуває нового розповсюдження зі сцени Стокгольмської філармонії у виконанні камерного оркестру. Для нас ця мелодія вже давно не нова й багато чого значить, але, переглядаючи даний запис, важко усвідомити, що хоч кого-небудь така інтерпретація, натхненна війною, може лишити байдужим. Спробуйте стримати сльози під час перегляду. У вас не вийде.

Мюслі.Ua ft MC Papa – Vova їBash їх Blyad’

Відео з обмеженням за віком, тому дивитися можна лише на YouTube.

Щодо гумору. Тут у нас цілий розсип електронних хітів, у тому числі зміксованих із висловів колоритних персонажів, в яких що не фраза – то діаманти. Як, наприклад, у випадку з бізнесменом Олександром Поворозюком, з двох відосів якого талановиті люди зробили потенційний мегахіт для клубів в будь-якій країні. Крім росії.

Просту, але ємну фразу, винесену в назву треку, як і у випадку з калушевською “Стефанією”, може повторити, в принципі, кожен, а від усвідомлення її сенсу точно отримає ще на +100500 одиниць позитивних емоцій більше. І це робить нашу культуру, як і державу непереможною. Поза тим політичним забарвленням, які мають слова Поворознюка, в загальному з ними важко не погодитися. Пиzдець рашистькій злодерації.

Тарас Боровок – Байрактар

Відео з обмеженням за віком, тому дивитися можна лише на YouTube.

Два оніми цієї війни вже обросли легендами, наче ті російські олігархи фінансовими втратами. Мабуть, ніякий вид зброї так українці поки не оспівували, як турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний БПЛА “Байрактар”. Дуже потішно це зробив пан Тарас на своєму невеличкому каналі. Але пісня стала вірусною, навіть хітом по інтернетах та в цілому маст хев для прослуховування.

Jalsomino – Чорнобаївка

Власне, інший такий приклад – даний трек про вже культовий топонім, на якому сталося так багато випадків “отріцатєльного всплитія” русні на той світ, що то припинило бути смішним випадків 10 назад. Нині ми живемо в часи, коли народ тільки обмінюється короткими повідомленнями, мовляв: чув, знову сталася Чорнобаївка – й у відповідь отримує короткий кивок головою, типу, ага Ніхто вже і не пам’ятає, скільки епізодів цього серіалу відбулося, точно лише, що понад два десятки – а отже ми є очевидцями дійсно унікального шоу в real time, достойним саундтреком якому є ця чесна пісня.

(інста музиканта) На завершення цього незвичного топу (вже в силу тієї ситуації, у якій ми перебуваємо) треба додати ще одну унікальну колабу – а саме молодого українського піаніста Олексія Карпенка та… зірки світової музики Ханса Ціммера. 20 березня хлопець виклав у інсті, де в нього натепер пара десятків тисяч підписників, відео, на якому він під час сирени, що сповіщає про повітряну загрозу, на площі перед Львівським вокзалом вперто грає ціммерівську композицію “Time” зі стрічки “Inception”. “Мій внутрішній протест сиренам, бомбам, вбивствам, війні!” – підписав музикант відос. А вже через кілька днів всесвітньовідомий композитор показав цей запис на своєму концерті у Лондоні. Багатотисячний зал зустрів його оваціями.

Цінно, що ми маємо змогу зараз грати музику, не чуючи таких сирен

Ханс Ціммер

Ціммер записав українцю персональне відео з подякою та словами підтримки. Такий от культурний пінг-понг, дуже важливий нині для всіх нас.

Достойні згадування

  • Івано-Франківський облмуздрамтеатр – Повстань, народе мій – запис пісні, що свого часу була вкрадена кацапами, перекладена російською й довгий час вважалася однієї з основних совєцьких антивоєнних композицій. Насправді, їй більше ста років і вона наша.
  • Chico & Qatoshi – Допоможе ЗСУ – ще один постіронічний електронний хіт про ницість орків та перемогу ЗСУ над ними – власне, про правду як вона є.
  • Христина Соловій – Українська лють (Bella Ciao cover) – кавер Христини Соловій на відому композицію “Bella Ciao” в ритмічному пульсуванні танго за півтори хвилини точно поцілить у ваше серденько.
  • Violinists Across the World Play for Ukraine – стосовно академічної музики – дуже ок заходить й масштабне виконання української пісні “Вербовая дощечка”, яку виконали разом аж 94 музиканти з 29 країн світу. В проекті, звісно, брали участь також і українські музиканти, при чому деякі з них самозаписувалися у бомбосховищах. Численні міжнародні благодійні концерти на підтримку України, в рамках яких виступають як наші, так і світові зірки.
  • Yarmak – Дике поле (ft Alisa) – свіжий та надихаючий реп-фіт Ярмака та Аліси з піснею “Дике поле”.
  • Skofka – Не забудем і не пробачим – також актуальний реп. Загалом, радує небанальним текстом, на кшталт пасажів типу “Орки, ваші руки брудні навіть коли чисті”.
  • Mirami – Соколи. Черговий ребут культової пісні “Соколи” – на цей раз у виконанні жіночого тріо, в площині поп-музики й не без присмаку такої собі естради зразка 90-х. Але пісня гарна, має право бути.
  • Шосте чуття – Переможе – поки що маловідомий гурт буквально днями представив свою нову пісню. Вона була присвячена другу фронтмена – той загинув на сході. Самі учасники гурту нині активно волонтерять.
  • Badbok – Небесний Готель – музикант та троль, котрий ще до війни видав локального хітяру “путін” (про смерть х@йла) на своєму каналі “Твій Бог сьогодні п’яний” виклав черговий годняк. Ви ж зрозуміли хто і чому там за сюжетом має опинитися?
  • Probass&Hardi – Настане день – і хотілося би виділити ще одну роботу кременчуцьких електронщиків Probass та Hardi, котрі власними релізами високої якості дали дорогу та увагу й до інших українських виконавців у цьому стилі. І саме сьогодні ми бачимо як ніколи багато достойних треків, здатних як підірвати танцмайданчики, так і надихати на ефективні підривання русні з тих же “Байрактарів”, наприклад. Дуже велика сила є у цих заряджених композиціях, а ми разом з авторами однозначно погоджуємося – “Настане день, закінчиться війна”.

Взагалі, не зайвим буде зазначити: обов’язково слухаймо українське, та й не тільки – але не ширпотреб з мордору! Бо в топах ютубу серед найпопулярніших музичних відео в першій десятці, на щастя, кацапського продукту зараз не помічено… але він є у другій – при чому аж половина цієї десятки! І серед імен тих виконавців ну вже настільки кончені персонажі, що й згадувати Їхні імена бридко. Українці, ану слухаймо наше – де воно за якістю, і де те їхнє лайно взагалі?

Коменти

Владислав

Я б ще згадав OISHO btz кілька останніх треків просто пушка)