Починаючи з 24 лютого росія витратила більше мільярда рублів на VPN-сервіси для обходу санкцій, які сама ж ввела.

Після 24 лютого російські державні установи почали активно розміщувати тендери на оренду VPN-сервісів для захисту інтернет-зв’язку. За підрахунками естонських телеграм-каналів, всього за час війни з Україною з російського бюджету на це витратили понад 1 млрд рублів. У 2021 році за такий самий період російські урядовці розмістили замовлень лише на 650 млн. Журналісти зазначають, що, якщо судити з опублікованих документів, іде підготовка до тривалої інтернет-цензури, бо послуги закуповують щонайменше на рік.

Одним з найбільших замовників послуги є мвс рф. Саме воно є одним із рекордсменів  з інтернет-цензури. Після 24 лютого за запитами мвс рф заблокували понад 4 тисяч сайтів.

Сервісами VPN також воліють скористатися федеральна митна служба, «воентелеком», «мінекономрозвитку», держкорпорація з організації повітряного руху, авіакомпанія «аврора», петербурзький метрополітен, управління держзакупівель різних регіонів.

Зростання попиту виявилося максимально вигідним для державної компанії «ростелеком» — вона уклала угод більш ніж на 600 млн рублів.

Водночас в росії щосили боряться з використанням сервісів обходу блокувань пересічними  громадянами.  Роскомнадзор почав обмежувати роботу VPN-сервісів, які “порушують федеральне законодавство”.

Коменти