Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН) заявила про намір повністю припинити співпрацю з росією і білоруссю.

Раніше Рада ЦЕРН тимчасово закривала росіянам доступ до Великого андронного колайдера, дослухавшись до прохань українських вчених. Тоді не було оголошено, скільки триватимуть ці обмеження.

Зараз на додачу до тимчасової заборони доступу дослідників з рф до об’єктів дослідницького центру в галузі фізики елементарних частинок неподалік від швейцарської Женеви, флагманом якого є Великий адронний колайдер, рада ЦЕРН ухвалила нове рішення. Там вирішили повністю припинити співпрацю з російськими та білоруськими вченими, починаючи з 2024 року, коли добігають завершення нинішні угоди.

ЦЕРН було створено після Другої світової війни, щоб об’єднати нації та людей для мирного зайняття наукою… Основні цінності організації завжди ґрунтувалися на транскордонній науковій співпраці, проте агресія однієї країни проти іншої суперечить цим цінностям.

Заява представників ради ЦЕРН

Нагадаємо, американські сенатори обвинувачують популярну платформу TikTok в тому, що вона розповсюджує російську воєнну пропаганду.

Коменти