Інженери Європейської космічної агенції ведуть підготовку до оновлення Windows 98 на орбітальному апараті, що нині обертається навколо Марса. Mars Express працює на орбіті Червоної планети вже понад 19 років.

Про це поідомляє The Verge.

На вбудованому в апарат приладі MARSIS, що призначається для підземного та іоносферного зондування, використовується  програмне забезпечення на базі Windows 98. Коли цей інструмент буде оновлено, вчені отримають змогу більш детально вивчити поверхню й підземні шари Марса та його супутника Фобоса.

MARSIS використовує низькочастотні радіохвилі, основне його призначення — пошук води і вивчення атмосфери планети. Завдяки своїй 40-метровій антені прилад здатний здійснювати пошук приблизно на глибині п’ять кілометрів під поверхнею Марса. Оновлення програмного забезпечення дасть змогу покращити  прийом сигналу та обробку даних на борту, а це сприяє покращенню якості даних, що поступають на Землю.

Раніше стало відомо, що британська компанія OneWeb розірвала співробітництво з «роскосмосом» і уклала угоду про запуск супутників із американською SpaceX.

Коменти