З доволі дивним питанням звернулося NASA до адміністрації аукціонного дому RR Auction. Прохання полягає в тому, щоби зупинити продаж деяких лотів, що мали піти з молотка за $400 тис.

Ідеться про зразки місячного пилу, які були привезені на Землю астронавтами місії Аполлон-11 у 1969 році. Ці зразки були використані для цілої низки експериментів. Зокрема, вчені годували цим пилом тарганів, прагнучи зрозуміти, чи містяться в ньому небезпечні токсини.

Так, ентомолог з Університету Массачусетса  Меріон Брукс опікувалася кількома такими комахами, документуючи результати досліджень. Проте, після звершення експерименту, вона не повернула тарганів і залишки пилу, який додавала їм до їжі, у NASA. Після її смерті в 2007 році рештки тарганів і пил отримала у спадок донька жінки, яка виставила їх на аукціон.

Лот складався з 20 мг місячного пилу, рештків трьох тарганів і великої кількості предметних скелець мікроскопів, які використовувала науковця.

Зараз NASA вимагає повернути свої реліквії, наполягаючи, що вони є власністю американського уряду, а не приватних осіб.

Раніше стало відомо, що британська компанія OneWeb розірвала співробітництво з «роскосмосом» і уклала угоду про запуск супутників із американською SpaceX.

Коменти