Американську криптовалютну біржу Coinbase звинуватили в тому, що вона продає інформацію про транзакції своїх клієнтів американській владі.

Приводом для скандалу стала стаття у виданні The Intercept, де було наведено дані угоди між Coinbase та Імміграційною та митною поліцією (ICE) Міністерства національної безпеки США. У серпні 2021 року біржа продала за $29 тис. ліцензію на своє аналітичне програмне забезпечення. Місяць потому було укладено ще масштабнішу угоду — на $1,36 млн.

Увагу журналістів привернув той факт, що угода надавала ICE доступ до інструменту для відстеження даних користувачів Coinbase Tracer. Його початковим призначенням було надати клієнтам біржі відстежити дані, пов’язані з криптовалютами, зокрема біткоїном, Ethereum, Tether, Litecoin, тощо.

У Coinbase опосередковано підтвердили, що інформація владі і справді передавалася, але виключно в межах розслідування фінансових злочинів. В компанії наголосили, що докладають максимум зусиль для забезпечення нормального функціонування майданчика.

Інструменти Coinbase Tracer призначені для дотримання вимог та сприяють розслідуванням таких фінансових злочинів, як відмивання грошей та фінансування тероризму. Coinbase Tracer збирає інформацію із загальнодоступних джерел та не включає дані користувачів Coinbase.

Заява біржі

Раніше стало відомо, що вже після того, як проти російського «Сбербанку» було запроваджено санкції, Google впродовж декількох місяців передавав дані користувачів рекламній компанії RuTarget, яка є власністю цієї банківської установи.

Коменти