Ми продовжуємо досліджувати, що з вітчизняної музики варто послухати за минулий місяць. Війна це жахливо, проте вона стимулює розмаїття різнобарвної творчості. Культура має бути, нині – обов’язково. Деякі з виконавців переходить на українську, а дехто досліджує глибини народної самобутності, проте всі надихають націю на боротьбу. А хто ні – будь ласка, за рускім кораблем. Розбираємося!

Мюслі ua ft. Дід Толя | Kalush Orchestra – Stefania

Оскільки Калушівська “Стефанія” заслужено вже котрий місяць не вилазить з усіх можливих трендів, то не дивно, що на неї створюються годні кавери й ремікси. Тож вона, зрештою, знов очолює наш чарт. Але в іншій іпостасі. “Мюслі” у фіті з дідом Толею видають постіронічне зізнання в любові суперхітові цьогорічного Євробачення. До речі, конвеєр годняків під назвою “Мюслі” ми ще сьогодні згадаємо.

Mюслі ua – Kurwa bobr | megamix

Тому, як кажуть, не відходячи від каси – дубль. Українсько-польський хітяра про пухнастого звірка. Вітчизняні мати у фонетичній інтерпретації нашого західного сусіда + згадки про ту саму знамениту ляську курву на фоні ритмів, здатних розривати танцпол не гірше вашої Сердючки – все тут як є. Так, це одна з тем, які напряму не стосуються війни. І так, чомусь її лейтмотив таки сильно відчувається. Вирішуйте самі.

Нічка – Україна, мам

Чорно-білий кліп, максимально аскетичний та мінімалістичний. Акустична гітара, ніжна та лірична виконавиця. Очевидний вплив на даний, схоже, дебютний трек стилю “Один в каное”, щемливий текст та майже повна відсутність монтажу. Із таких простих інгредієнтів створено сильну річ до згустку в горлі та вологи на очах. На таке здатен лише талант.

Ed Sheeran – 2step ft Antytila

Фіт несправедливо обділений нашою увагою. Адже він мав бути ще в попередній підбірці. Проте, загубився на фоні надяскравих релізів такої потужності, яких уже давно ми не бачили. Унікальний випадок – світова зірка, британець в тандемі з нашими пацанами, випускає спільну роботу, в той час, як ці наші хлопці в теробороні захищають Україну від орків. З чим це порівняти? Хіба що з Хливнюком та Пінк Флойдом, не інакше.

Gogol Bordello (ft. The Cossacks) – Teroborona

Американсько-український гурт, вже культовий Gogol Bordello. Його фронтмен Євген Гудзь настільки крутий, що про нього знімала кіно сама Мадонна. А тепер він у своєму стилі, що поєднує кабаре, панк, фолк, рок-н-рол, циганщину і що завгодно хороше, видав гімн вітчизняній новоствореній воєнній структурі. Пісні такого штибу, змісту та рівня підірваного драйву дуже скоро звучатимуть на похоронах одного плюгавого ПТН ХЛО.

Мюслі ua ft MC Papa | Остановіть ви цю ху..ню | Megamix

Відео з обмеженням за віком, тому дивитися можна лише на YouTube.

Ну й давайте вже відстріляємося остаточно з тими “Мюслями”. Трек із колоритним аграрієм Поворознюком, війна 24/7 та політичні роздуми, щедро оздоблені матюками – і тут понад мільйон переглядів, зізнання в любові у коментарях та очевидна якість музла. Як не крути, а ще один діамант, третій за місяць (хет-трик!) у цих божевільних геніїв не помітити важко. Тому, що сказати – насолоджуйтеся. “В мене слов нема, ну просто немає слов, бл*дь”.

Spiv brativ – На кораблі

Хтозна-чому, але в жанрі морської пісні (мабуть, це пов’язано з крейсером “Москва”) чотири брати-вокалісти Осичнюки непогано так (хоч й попсовенько) тролять “другу” армію світу. Ну й правильно, бо як сказав курва-бобер “jakie bydlo jebane!”

Друга Ріка ft. ЕХО – Чи ти почув for Mariupol

Ветерани вітчизняної сцени видають дещо кислотний, проте до біса драматичний кліп на свою пісню, де відчувається чомусь той же Пінк Флойд, а також тексти, зав’язані на буддистських ідеях, при чому, пояснюють їх, користуючись суржиком. Валерій Харчишин видає пристойний акторський перформанс, а монтажер цього відео – майстер-клас з того, як зробити повноцінний кліп із кількох хвилин матеріалу, знятого на камеру, як Харчишин крокує узбережжям. Зараховано.

alyona alyona – Чому? (ft. Jerry Heil)

А от любителька фітів Jerry Heil, схоже, монтує відео сама – бо в чи не кожному її відосі ми бачимо те саме: її по-дитячому наївне личко, сумні очі та величезні титри, що дублюють, мов в караоке те, що співає Яна. Так, аби кожен міг підспівувати. Кожен, хто знає українську. Але візьміть так і повторіть за Альоною, лише встигніть. Та пара вони в певному сенсі гармонійна. Але й різноманіття більше не завадило б. Як-от з “Москальом некрасівим” – а народний хіт тепер же ж.

Zozulya – Човен

Дівоча річ, яка показує війну з точки зору жінок, мов би їхніми очима. Й не один раз за це відео вам захочеться схлипнути, воно проймає

Jerry Heil – #Мрія

Та, власне, продовжуючи тему жіночих пісень, знов згадуємо Яну Шамаєву. Попри існування її творчості в царині невибагливих поп-мотивів, Яна таки виділяється здатністю викликати емоції та непогано комбінувати тексти. Деякі з них потім йдуть у народ, а що може бути більш вартісно для сонграйтера-виконавця?

Величезні стильні титри у відео, які допоможуть вам підспівувати вже при першому його перегляді (хочете ви того чи ні) – як завжди, додаються.

ТНМК – Гострі ножі

Трошечки пенсіонери укр-шоу-бізу ТНМК, у перервах між несенням варти Фаготом у військах та інтерв’ю Фоззі, встигають записувати пісні та знімати кліпи. Вчіться. Ну а Брати Гадюкіни – що тут скажеш. Немає слів.

Зоряне Місто – Луна

По-перше, дуже талановита річ, по-друге, умовно можна назвати рок-колисковою або баладою. По-третє, у цього релізу нерелевантно його рівню мало переглядів. Виправляємо це! І взагалі слухаємо все у цього проекту – оскільки там справжні скарби. Щоб потім не казали, що в нас немає чуттєвої і дуже сильної музики, бо вона в нас є.

Detach – Інші

Потужна анімація, антиутопія і водночас стильний хорор-бойовик, що лякає рівнозначно з тим, як і надихає. Візуальний бенкет. Попри всю свою мінімалістичність – на такому рівні, що тримайтеся, світові поп-старс. Однозначно, оплески стоячи.

Варті згадки

Surface Tension – Все за*бісь

Ця пісня в нас всіх мала бути. Якби не сталася – її слід було б вигадати гіпотетично. Але от вона є і це абсолютно природно. Шалена, сира, панкова, рокова, з текстом, який майже не розібрати, а що розібрати – те просте та щире, мов сльоза дитина. Не пафосна й відбита як війна в принципі. Коротше, маст хев. Адже на війні як на війні.

Silrada – Євдокія

“Баба мене колисала, дала мені імпульс, і напевне вона знала, не забрати в мене дух, бо дала вона! Казала в піст, офати магнітофона…” Впізнаєте, так? Кайфуйте.

Franco – Небо

Драйвові рифи, хоч і сумна мелодія, сируватий звук і трохи враження, що ми це вже багато разів чули – все це про дану пісню. Але й багато чого ще. Продукуйте власні судження, слухайте.

Lil Klef – Батько наш Бандера

Теж, до речі, не червневий реліз. Та й пісню ви цю вже ой чули. А проте – дуже раджу. Закладаюся – дане її виконання буде у вас в топі.

KOD – Борися

Мотиваційний реп, прекрасний у своєму мінімалізмі. В мене все.

KOLA – Чи разом?

Дивовижне поєднання в одному флаконі вищезгаданих особливостей пісень Jerry Heil та Другої ріки. І море, і розпатлане волосся, і крики душі кудись догори, й пронизливі ритми, водночас м’які та жіночі – все є. Як родзинка хіба що зйомка а-ля 90-ті, стиль VHS чи що. Так, аби ви спершу подумали, що натрапили на ретро, на “Територію А” якусь.

Zombo – Лють

Не інакше, як натхненна Кобзарем репчина. Міцний текст. Простий як двері біт, що вбиває його в голову цвяхами. Що ще треба для щастя? В даному випадку – потрібного рівня русофобії, який викликає трек. Адже вона в нас УСЕ ЩЕ НЕДОСТАТНЯ.

Грузинська версія “Червоної калини”

Звісно, історія зараз зазнала непоганого розвороту, проте ми досі живемо у культурному вимірі постмодерну. А отже – ремікси, ремейки, переспівування й обробки одних і тих же мотивів від зміни у них акцентів вже є фактично оригінальним контентом.

Так, існує пісня січових стрільців про червону калину, яку переспівав Хливнюк, а на основі переспіву потім було зроблено 100 мільйонів штук похідного контенту, включно з колабою із самими месіями психоделічного року. А тепер варто розглянути грузинську версію хіта. Так, ми вже чули її грузинською, але чи хтось звертав увагу, що саме вони співають? А співають про те, що раша хоче з’їсти наш борщ та що коли в них закінчаться снаряди – стрілятимуть путіним. При цьому характер бойового маршу ця версія не втрачає зовсім. Але ж це вже щось трохи інше, певно, що так?

І, якщо ви не бачили – обов’язково перегляньте серію відео від Ukraїner під назвою “Як світ співає на підтримку України”. Бо за нас горою, для прикладу: Пол Маккартні та Елтон Джон, Біллі Айліш та RHCP, U2 та Imagine Dragons, Maneskin та Rammstein, Bon Jovi, Оззі Осборн, син Джона Леннона Джуліан, Queen, Том Вейтс, Селін Діон, Брюс Спрінгстін, OneRepublic, Ханс Ціммер та багато інших.

Це поки мишебратья в найкращому випадку мовчать – і їхнє мовчання сприймається багатьма не як боягузство та згода з ракетами на наші міста й села, а чогось іншого, “благородного”. І досі їхні вбогі поробки, що не витримують жодної конкуренції в плані якості ні з ким взагалі – й досі це лайно в нас у трендах. Камон, народ. Камон уже.

Коменти