Нову систему штучного інтелекту, яка здатна передбачити тип злочину, місце й час його скоєння, представили фахівці університету Чикаго.

Ішану Чаттопадх’яй та його колеги проаналізували злочинність у Чикаго у 2014−16 рр., використавши для цього власну методологію. Вони розбили місто на квадрати по 300 м і виявили закономірності здійснення злочинів у кожному з цих квадратів. У такий спосіб вчені розраховували спрогнозувати динаміку скоєння злочинів у майбутньому. Штучний інтелект, який вони залучили до виконання цього завдання, передбачив злочини з точністю до 90%.

Згодом систему було протестовано ще в семи містах США. Результати виявилися вражаючими.

Ця модель штучного інтелекту вже спровокувала суперечки в американському суспільстві. Її попередники, які були запрограмовані на пошук можливих злочинців та жертв злочинів, демонстрували расову упередженість. Зокрема, одна з попередніх моделей внесла до списку можливих правопорушників Чикаго 56% темношкірих чоловіків міста віком від 20 до 29 років.

Розробники кажуть, що нова версія є не такою «упередженою», як попередня. Вони сподіваються, що їхній винахід стане в пригоді для раціонального розподілу ресурсів правоохоронних органів.

Нагадаємо, штучний інтелект Meta під назвою NLLB-200 тепер уміє перекладати з 200 мов. Це не лишень європейські мови, а й рідкісні мови Азії та Африки.

Коменти