В центрі скандалу опинився технологічний гігант Uber. Як з’ясувалося, компанія таємно лобіювала власні інтереси перед урядами та політиками, домагаючись неофіційних зустрічей із ними.

Про це свідчить витік конфіденційних даних, розслідуванням якого займається видання The Guardian.

Йдеться про понад 124 000 документів, відомих як «файли Uber». З них стає відомо про неетичні методи, якими послуговувалася компанія протягом п’яти років, під час керівництва Тревіса Каланіка. Ці документи включають повідомлення у месенджерах і електронні листи, зокрема, листування між Каланіком і його командою.

З листів випливає, що Uber проводив агресивну експансію, маніпулюючи урядовцями й можновладцями інших країн. Зокрема йдеться про Еммануеля Макрона, який, як виявляється таємно допомагав компанії Uber у Франції, коли був міністром економіки. Також Каланік зустрічався віч-на-віч із Джо Байденом, прем’єр-міністеркою Ірландії Ендою Кенні, прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху та Джорджем Осборном, тодішнім канцлером казначейства Британії.

Сама компанія вже визнає свої «помилки й прорахунки», але там стверджують, що з 2017 року, коли змінився генеральний директор, там відбулася переоцінка цінностей.

Ми не виправдовували і не виправдовуватимемо минулу поведінку, яка явно не відповідає нашим нинішнім цінностям. Натомість ми просимо громадськість судити про нас на основі того, що ми зробили за останні п’ять років, і що ми робитимемо найближчими роками.

Заява Uber

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як війна росії проти України позначилася на компанії «Яндекс».

Коменти