Країну-агресорку росію офіційно виключили зі спільної з Європейським космічним агентством (ЄКА) космічної програми “ЕкзоМарс”.

Про це повідомляє Space.

Ще в березні 2022 року Європейське космічне агентство (ЄКА) заявило про те, що зупиняє співпрацю з росією в межах програми “ЕкзоМарс”. Причиною цього стало вторгнення росії в Україну. Тепер війна, що триває, і введені Заходом санкції проти росії змусили керівництво ЄКА остаточно припинити будь-яку співпрацю з “роскомосом” щодо вивчення Марса.

Згідно з початковим планом місії,  марсохід “Розалінд Франклін” мав вирушити на Червону планету на російській ракеті Протон з Байконура — космодрому, що знаходиться на території Казахстану, але перебуває у віданні “роскосмосу” та російських військових. Також росія мала побудувати посадковий модуль для марсоходу.

Зараз голова ЄКА Йозеф Ашбахер оголосив, що космічна співпраця Європи та Росії повністю припинена. Більше подробиць він пообіцяв розповісти 20 липня. Зокрема, він пообіцяв повідомити про те, як ЄКА планує замінити росію, щоби програма “ExoMars” тривала.

Аналітики відзначають, що, зважаючи на необхідність шукати нову ракету і новий посадковий модуль для марсоходу, раніше 2028 місія тепер стартує навряд чи.

Коменти