Курйозний випадок, що змушує всерйоз замислитися над можливостями цензури, стався в Китаї. Там роман, над яким місцева письменниця працювала тривалий час, заблокували просто в хмарному сховищі, ще до того, як він потрапив до інтернету.

Так, письменниця під псевдонімом Міту заявила, що в неї незрозумілим чином зник доступ до неопублікованої чернетки, яка зберігалася в хмарному сховищі. Натомість їй надійшло повідомлення, що «файл може містити конфіденційний контент, і доступ до нього було вимкнено».

Цікаво, що файл неможливо було відкрити виключно за допомогою китайського аналогу Microsoft 365, програми WPS. За допомогою інших програм, зокрема, Microsoft Word і Tencent Docs, файл відкрився. WPS дозволяє користувачам віддалено працювати з файлами у хмарі, що знаходиться на серверах компанії.

Там немає нічого такого, [роман] можна опублікувати на [літературному] сайті, однак WPS вирішили, що його потрібно заблокувати. Хто дав їм право переглядати особисті документи користувачів та довільно вирішувати, що з ними робити?

Допис письменниці

 WPS вже відреагувала на обвинувачення, заявивши, що «зобов’язана перевіряти весь контент, що поширюється через її платформу» відповідно до китайського законодавства. Також компанія підкреслила, що “ніколи не цензурує, не блокує і не видаляє локальні файли користувачів”.

Після розголосу, зокрема й у державних ЗМІ, компанія вибачилася перед письменницею і повернула доступ до файлу. Менше з тим, в китайському сегменті інтернету точаться активні дискусії щодо потреби відмовитися від WPS, яку використовують близько 310 млн користувачів на місяць.

Раніше ми повідомляли, що популярні соцмережі почали дуже мляво реагувати на скарги України щодо матеріалів, які містять російську пропаганду й мову ворожнечі. Найчастіше відповідні запити ігнорують Twitter та YouTube.

Коменти