Поки західні країни вводять санкції проти агресорки-росії, китайський експорт до рф мікрочіпів, електронних компонентів і сировини, що застосовуються у воєнних цілях,  істотно збільшився.

Постачання мікросхем з Китаю до рф зросло більш ніж удвічі порівняно з минулим роком і склало біля $50 млн за перші п’ять місяців 2022 року. З рф ведуть торгівлю як невеликі приватні підприємства, так і великі китайські держкомпанії, повідомляє WSJ.

Авжеж, китайці намагають заплутати сліди, тому використовують велику кількість посередників і дочірніх компаній.

На офіційному рівні Китай постійно запевняє, що не продає й не планує продавати росії зброю. Але російській мілітаристській промисловості Китай активно допомагає.

У червні міністерство торгівлі США додало до чорного списку п’ять китайських технологічних компаній, які допомагали російській військовій промисловості до і після початку повномасштабного вторгнення.

Дослідники C4ADS, організації, що відстежує загрози безпеці, виявили, що триває активна торгівля між контрольованим китайським урядом конгломератом China Poly Group і російськими оборонними фірмами. До конгломерату входять основний китайський виробник зброї, ракетних технологій та лазерних технологій для захисту від безпілотників.

Як стало відомо розслідувачам, Китай активно постачає росії товари, які та не може закуповувати деінде. Це оксид алюмінія, потрібний для виготовлення зброї, мікросхеми та інші компоненти, призначені для виробництва зброї.

Коменти