Каліфорнійські вчені представили систему, здатну розшифровувати мови різних видів тварин.

Проєкт Earth Species Project ставить перед собою мету повністю розшифрувати послання, якими обмінюються брати наші менші. Його розробники стверджують, що вже мають певні успіхи в дешифруванні мови макак, кажанів і дельфінів.

За словами вчених, тварини використовують однотипні мовні фігури, які можуть виявитися словами. Розроблений ними штучний інтелект представив звуки у вигляді точок і відрізків між ними. Довжина та напрямок цих відрізків демонструє смислові зв’язки між відтворюваними тваринами звуками.

Вчені зазначили, що семантичні зв’язки в звуках, якими обмінюються представники різних видів, однакові. Тобто, в мовах різних тварин існують позначення одних і тих самих явищ подібно до того, як це буває в різних мовах людей.

Вчені вже передчувають, що робота в них попереду чимала, тому що тварини видають значно менше звуків, ніж люди. Отже, існує ймовірність того, що деякі їхні «слова» позначають одразу декілька явищ.

Нагадаємо, штучний інтелект Meta під назвою NLLB-200 тепер уміє перекладати з 200 мов. Це не лишень європейські мови, а й рідкісні мови Азії та Африки.

Коменти