США ладні запровадити нові експортні обмеження на програмне забезпечення певного типу, яке використовують для розробки напівпровідників. Це унеможливить виробництво мікросхем нового покоління з функціями штучного інтелекту, повідомляє Protocol.

Адміністрація президента Байдена дала розпорядження  Міністерству торгівлі заблокувати експорт програмного забезпечення для проектування мікросхем із транзисторами нового покоління, які мають канали, оточені затворами, — так звані Gate All Around (GAA). Джерело видання також зазначило, що наразі перебуває на розгляді проект документу, який регулює  блокування доступу до софту. Метою адміністрації президента є блокування продажу інструментів  проектування китайським компаніям, зайнятим розробкою ШІ-додатків.

Програмне забезпечення, про яке йдеться, допомагає автоматизувати процес програмування. Воно конче необхідно інженерам, які розробляють заготовки для мікросхем, що потім використовують Intel, TSMC або Samsung.  Подібний софт розробляють такі компанії, як Cadence, Synopsys і Siemens. Cadence і Siemens коментувати ситуацію відмовилися. Представник Synopsys заявив, що компанія діє у відповідності до вимог експортного контролю США.

Раніше ми повідомляли, що, поки західні країни вводять санкції проти агресорки-росії, китайський експорт до рф мікрочіпів, електронних компонентів і сировини, що застосовуються у воєнних цілях, істотно збільшився.

Коменти