Леннерт Воутерс, дослідник безпеки бельгійського університету KU Leuven, створив інструмент, який дає змогу запустити власний код на терміналі Starlink. Для того, щоби створити саморобний пристрій, він витратив матеріали, сукупна вартість яких склала 25 доларів.

Щоб отримати доступ до програмного забезпечення супутникової «тарілки», Воутерс розібрав її. Відтак він підключив винайдений пристрій для злому — друковану плату (модчіп), деталі для якої обійшлися дослідникові лише у $25. Коли плата прикріплена до тарілки Starlink, вона може запустити атаку, викликаючи збої і тимчасове замикання системи, що дозволить обійти захист Starlink. Завдяки цьому Воутерс зміг потрапити до раніше заблокованих частин системи Starlink.

Свій винахід інженер представив на конференції з безпеки Black Hat у Лас-Вегасі. Starlink негайно відреагувала, випустивши пояснення ситуації.

Для початку хочемо привітати з успішним дослідженням Леннерта Воутерса. Подібні речі допомагають нам робити свою систему безпеки кращою.

Заява Starlink

Сам спосіб, застосований інженером для злому, Starlink назвали «вражаючим», але водночас поквапилися заспокоїти клієнтів: мовляв, всі ці маніпуляції можливі лишень за умови фізичного доступу до «тарілки».

Нагадаємо, раніше китайські військові вчені звернулися до влади із закликом створити можливості для відключення та знищення супутників Starlink.

Коменти