Аерокосмічне управління США надало користувачам інтернету незвичну можливість — почути, як ваш голос звучав би на Марсі. Відповідний сервіс доступний на сайті NASA. Він дозволяє записати слова, а потім прослухати, яке звучання вони мали б на Червоній планеті,

Цікаво, що якихось аж надміру дивних змін голосу не відбулося б. Ви почуєте значно тихішу й приглушенішу версію власного «земного» голосу.

У NASA зазначили, що звуки, які ми чуємо, —  це насправді вібрація барабанних перетинок, до якої спричиняються хвилі тиску, які доходять до вух від джерела звуку. Щоб дістатися до вух, хвилям необхідно середовище, через яке вони пройдуть, наприклад, повітря.

Звукам, що народжуються в холодній марсіанській атмосфері, знадобиться трохи більше часу, щоб досягти вуха. Зважаючи на те, що середня температура поверхні планети —63°C, на Марсі нижча швидкість звуку. Вона складає близько 240 м/с, порівняно з  340 м/с на Землі. Якщо звук лунає на близькій відстані, це непомітно, а на великій — помітно ще й як.

Гучність звуку на Марсі також буде нижчою за земну. Це відбувається через те, що тамтешня атмосфера приблизно в 100 разів розрідженіша за земну.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Швейцарії представили прототип космічного житла SpaceX, призначеного для Марса й Місяця

Коменти