У Google оголосили, що більше не даватимуть користувачам «швидкі відповіді на дурні запитання».

Як пише The Guardian, фрагменти тексту, які інколи з’являються як відповіді на прямі запитання в пошуку Google, дають змогу системі відповідати на пошукові запити без необхідності для відвідувачів переходити на інші вебсайти. Але через те, що ці відповіді автоматично генеруються з вмісту, присутнього в мережі, інколи це стає проблемою.

У 2017 році компанію звинуватили в поширенні «фейкових новин» після того, як на запит «Чи планує Обама переворот?», штучний інтелект відповів користувачам: «Обама насправді може планувати комуністичний переворот наприкінці свого терміну у 2016 році». Відповідні відомості Google знайшов на сайті з теоріями змови.

Керівник відділу пошуку Панду Наяк заявив, що компанія навчила свої системи краще виявляти подібні хибні припущення. Останнє оновлення зменшило показ рекомендованих фрагментів у подібних випадках на 40%.

Як наслідок, користувачі бачитимуть менше відповідей на запитання  на кшталт «Коли Снупі вбив Авраама Лінкольна?». Раніше пошуковик відповів би це «1865» — тобто, назвав правильну дату попри те, що в запитанні міститься хибний убивця.

Також у Google пообіцяли визнавати, якщо пошукова система не має корисної або якісної відповіді на поставлене питання. «Схоже, що для цього пошуку не так багато чудових результатів», — попереджатиме пошуковик в цьому випадку.

Раніше колишній генеральний директор компанії Google Ерік Шмідт попередив про потенційну небезпеку, яку несе світу штучний інтелект.

Коменти