В блозі одного з розробників Microsoft з’явився допис, присвячений пісні, яка в прямому сенсі цього слова «вбивала» ноутбуки» . Ця історія трапилася ще за часів Windows XP.

Як розповів айтішнику його приятель із технічної підтримки операційної системи Windows XP, якось виробники техніки звернули увагу на химерну закономірність: після відтворення кліпу  Джанет Джексон «Rhythm Nation» ноутбуки масово виходять з ладу — в них відмовляли жорсткі диски. При чому збої виникали не лишень на самому пристрої, на якому вмикали кліп, а й на інших комп’ютерах, які просто знаходилися в тому ж приміщенні.

Як виявилося, це відбувалося через звукові частоти пісні, які входили в резонанс з деякими моделями жорстких дисків зі швидкістю 5400 об/хв. Виробник знайшов рішення для цієї проблеми, додавши у аудікодек кастомний фільтр, який «прибирав» небажані частоти. Це дозволило захистити ноутбуки.

Нагадаємо, раніше китайські військові вчені звернулися до влади із закликом створити можливості для відключення та знищення супутників Starlink.

Коменти