Компанія Google оголосила, що відкриває реєстрацію на бета-тестування мовної моделі штучного інтелекту LaMDA 2, повідомляє Engadget.

LaMDA 2 — це модель обробки природної мови (NLP). Вона має допомогти аналізувати людську мову для подальшого створення дієвих команд. Розробки на кшталт LaMDA 2 мають допомогти у створенні ефективних голосових помічників, прикладами яких є Siri чи Alexa.

Сучасні мовні моделі засвоїли сотні мільярдів параметрів, здатні перекладати сотні мов у режимі реального часу та навіть використовувати досвід з однієї розмови у наступних.

Доступ бета-тестерів до LaMDA 2 наразі відкритий для невеликих груп користувачів Android у США. Найближчим часом відкриється доступ для користувачів iOS.  Програма запропонує набір керованих демонстрацій, які мають розповісти користувачам про можливості LaMDA. Ці демонстрації отримають назву Imagine It («Уяви це»), List It («Перелічи це») та Talk About It (Dogs Edition) («Поговори про це, тема – собаки»). Демонстрації мають висвітлити можливості штучного інтелекту щодо спілкування на певні теми у певних форматах.

Швидше за все, бажаючих взяти участь у бета-тестування буде чимало, з огляду на те, що з LaMDA 2 пов’язаний скандал, що відбувся на початку літа. В червні цього року видання Washington Post розмістило велике інтерв’ю з Блейком Лемойном, програмістом з Google, який донедавна займався тестуванням системи LaMDA 2, моделі штучного інтелекту для діалогів. Головною «родзинкою» статті стала заява Блейка про те, що LaMDA 2 отримала свідомість і тепер є розумною, демонструючи рівень інтелекту й розвитку, притаманний дитині років восьми чи дев’яти.

Своєю чергою компанія Google  заявила, що висловлювання Лемойна про LaMDA є «цілком необґрунтованими». Програміста було звільнено.

Коменти