Астронавти мають проходити моніторинг на ризик розвитку онкологічних захворювань через космічні польоти Про це свідчить дослідження низки науковців з американських університетів.

Отримані дані свідчать, що  14 астронавтів з програми шатлів потерпали від мутації ДНК у кровотворних стовбурових клітинах.

Дослідження тривало впродовж 20 років. Його учасники здійснювали польоти в космос між 1998 і 2001 роками на шатлах. Кожна місія тривала в середньому по 12 днів. Близько 85% групи складали чоловіки.

Наявність цих мутацій не обов’язково означає, що астронавти матимуть серцево-судинні захворювання або рак, але існує ризик того, що з часом це може статися через постійне та тривале перебування в екстремальних умовах далекого космосу.

Провідний автор дослідження, професор кардіології Девід Гукасян.

На думку вчених, астронавти мають проходити регулярний скринінг крові, щоби відстежувати мутації. Зважаючи на майбутні місії до Місяця і Марсу, моніторинг є особливо актуальним.

Раніше ми повідомляли, що унікальну «піщану батарею» створили фінські вчені. Вона здатна зберігати зелену енергію впродовж місяців, що допоможе вирішити проблему електропостачання протягом року.

Коменти