Понад пів століття досліджень поверхні Марса роботизованими місіями спричинилися до того, що на поверхні планети накопичилося понад 7000 кг сміття. Про це йдеться у дослідженні докторанта з робототехніки університету Західної Вірджинії Каґрі Кіліка, розміщеному на Space.com.

Сміття на Червоній планеті має три основних джерела: викинуте місіями обладнання, неактивні космічні кораблі й рештки космічних апаратів, які розбилися. Також це теплові щити, які потрібні для посадки корабля, і парашути.

На поверхні Марса зараз знаходиться дев’ять неактивних космічних апаратів. Це посадкові апарати «Марс-3», «Марс-6», Viking 1, Viking 2, марсохід Sojourner, раніше втрачений посадковий модуль Beagle 2, посадковий модуль Phoenix, марсоходи Spirit та Opportunity. Всі вони, на думку дослідників, можуть вважатися історичними реліквіями.

Полишене на поверхні Марса сміття є джерелом загрози для поточних і наступних місій. Також воно може викривити результати досліджень, що проводять марсоходи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Швейцарії представили прототип космічного житла SpaceX, призначеного для Марса й Місяця.

Коменти