Новий спосіб поширювати дезінформацію про Україну винайшли російські пропагандисти. Про це повідомляє АР із посиланням на новий звіт американської розвідувальної компанії Nisos, що займається відстеженням дезінформації та кіберзагроз.

Дослідники зазначають, що облікові записи, пов’язані з російськими державними ЗМІ, наразі розповсюджують десятки пропагандистських відео без помітних ознак, які б видавали джерело. Ролики просувають кремлівський наратив про «винну в численних жертвах серед цивільних» Україну, стверджують, що жителі окупованих територій вітали появу російських загарбників. Версії пропагандистських відеозаписів розповсюджуються 18 різними мовами.

Фахівці Nisos констатують, що російські пропагандисти почали завантажувати відео безпосередньо в Telegram, який має обмежену модерацію. Водночас з відео видаляють водяні знаки, що можуть «виказати» справжніх авторів роликів.

Після завантаження в Telegram відео активно розповсюджується по інших соціальних платформах. Зокрема активно «розганяють» відео російські мережі ботів, обліковки, пов’язані з російськими посольствами й державними ЗМІ. Водночас формально «прив’язати» ці відео до російських пропагандистів неможливо.

Нагадаємо, твіти Ілона Маска стосовно його бачення «врегулювання української кризи» викликали обурення в світової спільноти.

Коменти